Zuyd helpt Limburg verduurzamen met samenwerking

Nieuws | de redactie
17 september 2021 | Wegens succes en nieuwe projecten verlengt Zuyd Hogeschool de samenwerking met de Brightlands Chemelot Campus. Een samenwerking die studenten up-to-date houdt en Limburg helpt verduurzamen.
Luc Verburgh van Zuyd Hogeschool en Bert Kip van BCC tekenen de overeenkomst. Beeld: Brightlands Chemelot Campus.

Zuyd Hogeschool loopt met de verlenging van de samenwerking met de Brightlands Chemelot Campus (BCC), een campus in Sittard-Geleen waar kennisinstituten, bedrijven en onderwijs samenkomen, voorop in duurzaamheid in Limburg. Het eerste jaar van de samenwerking is zo goed bevallen dat de aanwezigheid op de campus zelfs uitgebreid wordt. “We hebben gewoon meer nieuwe projecten binnengehaald”, vertelt Zeger Vroon, lector Sustainable Energy in the Built Environment bij Zuyd Hogeschool. “We hadden dus meer ruimte en een langere periode nodig. Het loopt nu een jaar, en we hebben voor vier jaar verlengd.” 

Vroon heeft als lector een grote rol in de komende vier jaar. “Een lector is iemand die de koers uitzet in het onderzoeksveld. Zorgen dat er projecten zijn die binnen die koers vallen, en dat er ook verbinding is tussen onderwijs en onderzoek. Je moet dus via je netwerk zorgen dat de opdrachten die lopen bij bedrijven ook echt wat opleveren voor studenten die daaraan gaan meewerken.” 

Juiste mensen opleiden 

Het lectoraat zal vooral bezig zijn met de energietransitie van infrastructuur en de gebouwde omgeving. Volgens Vroon een kleine rol in het verduurzamen van Limburg, maar hij hoopt hiermee wel bij te dragen aan het doorzetten van de energietransitie. “Door onderzoek, maar vooral door het opleiden van de juiste mensen. Ik ben nu tien jaar lector, maar de energietransitie is een lang proces. Dat gaat nog wel 30 à 35 jaar door. Elke vier jaar stellen we wel doelen, maar je moet ook reageren op wat de regio vraagt. Het is een continu proces, maar wij proberen het wel te versnellen.” 

Studenten blijven dus wel de belangrijkste manier om dat voor elkaar te krijgen, aldus Vroon. “Het is altijd leuk om studenten aan de modernste ontwikkelingen te laten werken, aan producten die de volgende vijf jaar op de markt komen bijvoorbeeld. Zo komen ze na hun studie helemaal up-to-date op de arbeidsmarkt. Dat is uiteindelijk onze doelstelling; om goed opgeleide ingenieurs te leveren die weten wat er in de maatschappij gebeurt, en daarom ook een goede bijdrage kunnen leveren in onze regio. We willen dat ze een relatie opbouwen met bedrijven en start-ups, zodat ze ook zien hoe dat innovatieve onderzoek daarin werkt.” 

Alle lagen van onderwijs vertegenwoordigd 

Menno Smeelen, medewerker New Business Development bij de BCC, vertelt dat de campus andersom ook enorm gebaat is bij de aanwezigheid van de hogeschool. “Als een bedrijf een opdracht heeft maar niet de medewerkers om dit uit te voeren, heeft de Hogeschool of de Universiteit negen van de tien keer, en ik durf eigenlijk wel te stellen 99 van de 100 keer, er wel oren naar om dat probleem met studenten aan te pakken. En vooral bij veel van de wat meer praktische problemen kunnen bedrijven heel veel hebben aan een hogeschool.” 

Meld u hier aan voor de ScienceGuide Nieuwsbrief

 

Vroon vindt de aanwezigheid van Zuyd op de campus eigenlijk niet meer dan logisch. “We zijn al lange tijd op weg om steeds meer activiteiten op de campus te hebben. De Universiteit Maastricht is daar bijvoorbeeld ook bij betrokken, evenals het VISTA college, een mbo-instelling, en Zuyd dus als vertegenwoordiger van het hbo. De hele keten van het onderwijs is aanwezig en die hele mix maakt het heel mooi om daar te zijn. De studenten komen op de campus ook in aanraking met de studenten van die andere instellingen. Het is voor innovatie in Limburg één van de mooiste plekken om te zitten.”  

Ook Smeelen ziet dit samenspel tussen de verschillende studenten. “Het komt vaak voor dat praktische problemen ook op een analytische manier bekeken moeten worden, en dan komen daar universitaire studenten bij. Als er dan eenmaal een oplossing klaarligt, en er moet iets gemaakt worden, dan kan er zelfs nog een mbo-student ingeschakeld worden om het in elkaar te zetten en om te kijken of dat wat in het lab of op de tekentafel gemaakt is wel werkt. Zo vormen al die verschillende studenten ook gewoon een prachtig team. En dat vind ik nu het mooie van de campus; multidisciplinair werken betekent niet alleen dat verschillende disciplines meedoen, maar ook de verschillende soorten studenten.” 

Beter een goede buur 

Volgens Smeelen is de kracht van de BCC vooral dat alles en iedereen zo dicht bij elkaar zit. “We hebben meerdere laboratoria en ondersteunend personeel, maar daarnaast bieden we bijvoorbeeld ook verschillende demo-installaties waar iedereen gebruik van kan maken. Producten die in het lab of op de tekentafel ontwikkeld worden, kunnen daarna op maar een korte afstand lopen in het groot getest worden. Werkt het niet, ga je gewoon weer terug naar je lab en kom je later nog een keer terug. En als je bij een bedrijf werkt en je loopt tegen een probleem aan, zitten er genoeg buren om je heen waar je naartoe kan gaan om te vragen of zij daar ervaring mee hebben.” 

Op dit moment lopen binnen de samenwerking al projecten naar een ‘Zonneweg’, een manier om op de openbare weg zonne-energie op te wekken, en naar een manier om de ramen in huizen zo aan te passen dat in de huizen minder energie verbruikt hoeft te worden. Dit zal nu aangevuld worden met nog drie nieuwe projecten; één waarbij gekeken wordt naar de buitenste schil van een woning en hoe die snel en efficiënt verduurzaamd kan worden, één waarbij wordt onderzocht hoe renovatie circulair en dus zowel milieuvriendelijk als kosteneffectief kan worden en één waarin zonnepanelen worden geïntegreerd in huizen. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK