Jeroen Geurts benoemd tot nieuwe Rector Magnificus VU

Nieuws | de redactie
9 november 2021 | Hoogleraar Translationele Neurowetenschappen Jeroen Geurts zal vanaf 15 januari 2022 Rector Magnificus zijn van de Vrije Universiteit Amsterdam.

“Ik ben erg enthousiast over deze bijzondere nieuwe functie”, tekent de VU op uit de mond van Geurts. “De VU is zo’n mooie universiteit, met internationaal erkend discipline-overstijgend onderzoek en onderwijs, een unieke, diverse studentenpopulatie en het vizier steeds gericht op complexe maatschappelijke vraagstukken en het genereren van impact.” Geurts houdt zich ook bezig met maatschappelijke vraagstukken als het klimaatprobleem, en dan vooral de manier waarop wetenschappers hier zelf aan bijdragen. Zo heeft Geurts zich eerder over het vlieggedrag van wetenschappers uitgesproken

Erkennen en Waarderen belangrijk voor Geurts 

Geurts is ook bestuursvoorzitter van medische fondsenverstrekker ZonMw. In deze rol helpt hij om Erkennen en Waarderen en Open Science te promoten, zoals onlangs werd besproken tijdens een online symposium over dierproeven en open science. “Zaken die sowieso al mijn aandacht hebben zijn de praktische vertaling van het nieuwe Erkennen & Waarderen,” zo vertelt hij, en hiermee heeft hij niet altijd vrienden gemaakt. 

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

Geurts heeft namelijk eerder in gesprek met ScienceGuide de oproep gedaan voor meer samenwerking in de wetenschap, in plaats van divagedrag. Naar eigen zeggen heeft die uitspraak “wel wrevel opgewekt bij sommige mensen. Het zou bijvoorbeeld te rabiaat zijn om de term divagedrag te gebruiken, niet bevorderlijk voor de discussie.” Toch stond hij in een later interview nog steeds achter deze uitspraak “om te beschrijven hoe sommige wetenschappers met hun functie en status omspringen.” 

VU mikt op interdisciplinair werken 

Ook houdt Geurts dus de ontwikkelingen rondom team science en Open Science nauwlettend in de gaten. Dit onderwerp is dan ook eerder ter sprake gekomen in een interview met ScienceGuide. “Vanuit de onderzoeksfinancier zal er dan veel meer op team science gestuurd worden, veel meer grote onderzoeksconsortia die interdisciplinair denken en langdurig samenwerken“, voorspelde Geurts toen.  

Ron Teerlink, voorzitter van de Raad van Toezicht van de VU, is om deze redenen enthousiast over de aanstelling. “Met Jeroen Geurts benoemen we een topwetenschapper met bestuurlijke ervaring en visie op onderwijs en wetenschap, die de meerwaarde van interdisciplinair werken en denken zelf heeft ondervonden en uitdraagt”, zo reageert Teerlink in het persbericht van de VU.  

Toch zal Geurts niet meteen op de eerste dag grote veranderingen in Erkennen en Waarderen en Open Science teweegbrengen op de VU, zo vertelt hij. “Eerst en vooral ga ik een grote ronde maken om goed te luisteren naar wat er speelt en nader kennis te maken met iedereen. Ik heb er zin in!” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK