Dennis Wiersma wordt minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs

Nieuws | door Frans van Heest
30 december 2021 | VVD’er Dennis Wiersma wordt de opvolger van Arie Slob als minister voor het primair en voortgezet onderwijs.
Dennis Wiersma in de Tweede Kamer

Aanstaande zondag worden officieel de namen bekend van alle nieuwe ministers en staatssecretarissen, maar nu is al duidelijk welke partij welke post krijgt. Zo gaan het hoger onderwijs en de wetenschap naar Robbert Dijkgraaf en krijgt de VVD het primair en voortgezet onderwijs. 

Pijlsnelle carrière binnen de VVD 

RTL-nieuws meldt ook dat Dennis Wiersma – 35 jaar – de opvolger wordt van Arie Slob als minister voor het primair en voortgezet onderwijs. Binnen de VVD heeft Dennis Wiersma snel carrière gemaakt. Hij kwam in 2017 op een hoge plaats binnen op de lijst van de VVD en werd na zijn herverkiezing afgelopen maart in de Kamer al snel vervangend staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij is nu door de VVD beloond met een ministerspost voor OCW.  

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

Zelf is Wiersma een stapelaar; hij wist via de mavo en havo uiteindelijk via de lerarenopleiding geschiedenis aan Windesheim hogeschool de universiteit te bereiken. Hij studeerde sociologie in Groningen en bestuurskunde in Utrecht. Hij was in zijn studententijd ook maatschappelijk actief en is voorzitter geweest van de LSVb en bestuurder voor FNV-jongeren. 

‘Ik kan het nooit goed doen’ 

In de vorige missionaire kabinetsperiode is Dennis Wiersma ook woordvoerder hoger onderwijs geweest voor de VVD. Dat beviel hem niet altijd goed, omdat zijn voorstellen niet altijd op evenveel sympathie konden rekenen. Zo zei hij zelf ook dat hij de indruk had dat hij het nooit goed kon doen. Hij kreeg onder andere veel kritiek van D66’er Jan Paternotte, die hem het frame in de schoenen schoof van de ‘Wiersmaboete’, omdat de VVD niet wilde dat hogescholen en universiteiten uitstel kregen voor de kwaliteitsafspraken. Wiersma wilde die nog strenger maken met afrekenbare prestatieafspraken.  

Zijn grootste wapenfeit als VVD-woordvoerder hoger onderwijs is zijn strijd geweest tegen het diversiteitsbeleid van minister Van Engelshoven. Hij heeft met steun van een nipte rechtse Kamermeerderheid veel van de plannen voor meer diversiteit en inclusie in het hoger onderwijs weten tegen te houden.  

Vol aan de bak met het opsplitsen van de pabo 

Dennis Wiersma zal samen met zijn D66 collega – van wie nu nog niet de naam bekend is – ook verantwoordelijk worden voor het lerarenbeleid en de lerarenopleidingen. Daar heeft hij zich als woordvoerder hoger onderwijs al eerder over uitgesproken. Hij vindt dat er vaart moet worden gemaakt met het opsplitsen van de pabo voor het jongere en het oudere kind, in de hoop dat de pabo een meer aantrekkelijke opleiding wordt voor mannen.  

Volgens Wiersma vallen veel mannelijke pabo-studenten uit omdat ze verplicht stage moeten lopen bij de kleuters. Hoewel nu de eerste experimenten lopen om de pabo op te splitsen is hier ook veel kritiek op. Wiersma kan deze splitsing van de pabo samen met zijn collega van D66 verder vormgeven, omdat dit ook staat in het nieuwe regeerakkoord. Ook kan Wiersma aan de slag met de ambitie uit het regeerakkoord om de instroom van de academische lerarenopleiding te verhogen – al jarenlang een pijnpunt waarop weinig vorderingen worden gemaakt.  

Burgerschapsonderwijs belangrijk voor de VVD 

Wiersma zal met het regeerakkoord verder wel uit de voeten kunnen. Zo wordt het burgerschapsonderwijs een meer integraal onderdeel van het onderwijs, staat in het twee weken geleden gepresenteerde regeerakkoord. Als woordvoerder hoger onderwijs heeft Wiersma zich enorm opgewonden over het in zijn ogen lakse optreden van minister Van Engelshoven tegen een rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam. Deze rector van een door de NVAO geaccrediteerde instelling heeft zich meermaals discriminerend en bedreigend uitgelaten over homo’s, joden en vrouwen en minderheden die in zijn ogen niet op de hand zijn van de Turkse premier Erdoğan.  

Waar Arie Slob zichzelf als CU-minister nog hoeder en bewaker vond van Artikel 23 van de grondwet, zal de rechts-liberale Wiersma ongetwijfeld harder optreden tegen scholen die op grond van Artikel 23 geen veilige leeromgeving aanbieden voor jongeren met een seksuele identiteit die afwijkt van de religieuze norm. Sociale veiligheid wordt ook strenger in de wet opgenomen, zo staat in het regeerakkoord. 

Frans van Heest : 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK