Eerste werkbezoek Dijkgraaf geeft Saxion-studenten vertrouwen

Nieuws | de redactie
12 januari 2022 | Hogeschool Saxion is de eerste hoger onderwijsinstelling die Robbert Dijkgraaf, de kersverse minister van OCW, heeft mogen verwelkomen. In een online bijeenkomst ging Dijkgraaf met studenten in gesprek over hun ervaringen met studeren in coronatijd. Student Maatje van Damme houdt een goed gevoel over aan deze kennismaking met de minister. “Het geeft vertrouwen dat hij hierover met studenten praat.”
Minister Dijkgraaf in gesprek met studenten en medewerkers van Saxion.

Maatje is tweedejaars student Technische Natuurkunde bij Hogeschool Saxion. Daarnaast is zij studentcoach van een klas met eerstejaars; die kunnen bij haar terecht met allerhande studiegerelateerde problemen of vragen. Maatje ging samen met vijf eerstejaars uit die klas, iemand van het 100 dagen-programma van Saxion en enkele anderen in gesprek met de nieuwe minister. “We hebben allemaal iets over onszelf verteld en verteld wat we doen bij Saxion. Hij is iedereen langsgegaan, ieder heeft verteld hoe het gaat.” 

Dit is gewoon verschrikkelijk 

Zelf weet ze als geen ander hoe het is om te studeren in tijden van corona. “Na mijn eerste semester ben ik om persoonlijke redenen gestopt met mijn opleiding. Het volgende jaar ben ik weer ingestroomd, hoewel dat geen fijn vooruitzicht was: de coronacrisis was aan de gang en ik zou voornamelijk achter een laptop zitten.” Zo gebeurde het helaas ook, en dat is niet makkelijk. “Ik hou ervan om mensen om mij heen te hebben, maar ik woon al een jaar op kamers en zodoende woon ik praktisch alleen. Dat is gewoon verschrikkelijk, je staat er helemaal alleen voor.” 

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

Ook afgelopen jaar zijn veel eerstejaars studenten gestopt met hun studie om dit jaar opnieuw te beginnen, vertelt Maatje. “Ze konden de structuur met alleen maar online colleges gewoon niet aan. Zo’n vijf van de vijftien eerstejaars studenten wier buddy ik ben zijn dus eigenlijk geen eerstejaars student; ze zijn opnieuw begonnen. Voor mij als studentcoach scheelde dat werk, want ik hoefde hen minder uit te leggen hoe het werkt bij Saxion. Daarom heb ik me vooral ingespannen om hen een heel hechte groep te maken. Dat vind ik belangrijk. Vorig jaar zat ik in de klas bij mensen die ik eigenlijk niet kende, dus ik wil ervoor zorgen dat deze groep eerstejaars echt het gevoel van een klas of een vriendengroep krijgen.” 

Biedt hulp bij keuzes over stoppen of doorgaan met opleiding 

Na het gesprek met de minister heeft de student van Saxion het gevoel dat Dijkgraaf goed doorheeft hoe zwaar studenten het hebben, vertelt ze. “Hij vroeg aan ons wat hij zou kunnen doen om de situatie wat beter te maken, of wij misschien ideeën hebben waarmee ze op het ministerie aan de slag kunnen. Dat vond hij heel belangrijk om te weten.” 

De aanwezige studenten hebben vooral gevraagd om meer hulp bij het maken van studiekeuzes en keuzes over het al dan niet doorgaan met een opleiding. “Bij het honderd dagen programma merken ze bijvoorbeeld dat studenten het heel eng vinden om te stoppen met hun opleiding, terwijl veel studenten veel moeite hebben gehad met het kiezen van een studie.” Het maken van zulke beslissingen is in tijden van corona lastiger. “Op een online open dag kun je niet de sfeer proeven die bij een opleiding hangt. Bij de ene hogeschool voel je jezelf beter op je plek dan bij de andere, maar dat moet je wel kunnen ervaren als je een studiekeuze maakt.” 

Dit geeft vertrouwen 

Hoewel het hoger onderwijs nu nog dicht is en er een nieuw binnenkort gekeken wordt naar de mogelijkheden van een heropening, heeft Dijkgraaf niets verteld over de stand van zaken daarin. Ook over de eventuele invoering van een coronatoegangsbewijs is niet gesproken. “Het ging niet over de huidige maatregelen, het ging alleen over onze ervaringen met het thuiszitten”, vertelt Maatje. Over de maatregelen en een coronatoegangsbewijs spreekt ook zij zich niet uit, maar ze gaat wel het liefst zo snel mogelijk weer naar de hogeschool. “Als het fysiek kan, doe het dan fysiek.” 

Wat het politieke besluit ook moge worden, Maatje houdt een goed gevoel over aan het gesprek met de nieuwe minister. “Ik vond hem heel geïnteresseerd. Ik merk aan hem dat hij er alles aan wil doen om het voor ons zo makkelijk mogelijk te maken. Hij sprak uit dat hij natuurlijk niet iedereen gelukkig kan maken, maar het geeft vertrouwen dat hij hierover met studenten praat.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK