Hoger onderwijs blijft langer dicht

Nieuws | de redactie
3 januari 2022 | Zojuist heeft het kabinet bekendgemaakt dat het hoger onderwijs volgende week niet opengaat. Op 14 januari komt er een nieuw weegmoment. De deuren van het primair en voortgezet onderwijs openen volgende week maandag wel.

Ook na maandag 10 januari blijft online onderwijs in het hoger onderwijs tenminste nog even de norm, heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt. Op 14 januari komt er een nieuw weegmoment om te bepalen wat de volgende stap zal zijn, vertelden demissionair ministers Arie Slob en Hugo de Jonge tijdens een persmoment.  

Het kabinet acht het verantwoord om het primair en voortgezet onderwijs wel te openen, maar gezien het dringende advies van het OMT blijven het hoger onderwijs en het mbo nog langer dicht. Die onderwijslagen zullen na 10 januari gebruik moeten maken van online onderwijs. 

“Als het om het mbo en het hoger onderwijs gaat, dan zullen die vanaf de tiende nog online onderwijs volgen. 14 januari is er een nieuw weegmoment. Wel zijn de uitzonderingen die we eerder voor het mbo en hoger onderwijs gemaakt hadden onverkort van kracht. We hebben heel nadrukkelijk het advies van het OMT op dit punt gevolgd. Het OMT ziet dat juist bij de oudere jongeren er weer meer besmettingen zijn”, zo zei Arie Slob tijdens de persconferentie.

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

Pieter Duisenberg, voorzitter van Universiteiten van Nederland, betreurt dat de opening van het hoger onderwijs wordt uitgesteld. “Dit is natuurlijk opnieuw een tegenslag voor onze medewerkers en studenten. Gelukkig kunnen tentamens fysiek doorgaan en blijven de universiteitsbibliotheken open.”

Zorgen om welzijn van studenten

In een eerste reactie laat de Vereniging Hogescholen weten dat zij zich zorgen maakt over de gevolgen van deze besluiten voor jongeren. “We hebben begrip voor het besluit, maar het is een tegenvaller voor onze hbo-studenten dat ze nu weer onderwijs op afstand moeten volgen de komende tijd. We maken ons zorgen over de ingrijpende gevolgen van thuiszitten voor de jongere generaties.” 

Ook het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) maakt zich zorgen over het welzijn van studenten. “Er zijn talloze onderzoeken die aantonen dat de mentale schade van een lockdown enorm is voor studenten en ook de kwaliteit van volledig online onderwijs laat te wensen over. Toch lijkt het demissionaire kabinet al deze signalen te negeren en blijft het hoger onderwijs dicht, met alle gevolgen van dien”, laat ISO-voorzitter Lisanne de Roos optekenen. “De schrikbarende welzijnscijfers die we terugzien in de onderzoeken zullen straks waarschijnlijk weer realiteit worden nu het onderwijs dicht blijft. Het zou al lang niet meer moeten gaan over de vraag of het onderwijs open kan blijven, maar over de vraag hoe we het onderwijs veilig openhouden.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK