Partijen botsen bij compensatieprotest

Nieuws | de redactie
7 februari 2022 | Afgelopen zaterdag protesteerden duizenden studenten voor betere compensatie voor de studenten die geen basisbeurs hebben ontvangen. De oppositiepartijen uit de Tweede Kamer scharen zich achter de demonstranten maar de coalitiepartijen geven niet mee.
Studenten houden hun studieschuld in beeld tijdens het compensatieprotest op het Museumplein

De beschuldigingen vlogen over en weer bij het studentenprotest van afgelopen zaterdag. Het protest, georganiseerd door de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United, betrof de tegemoetkoming van een miljard euro voor de studenten die na 2014 aan hun studie zijn begonnen en daarom geen basisbeurs hebben ontvangen. De oppositiepartijen Volt, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en de SP schaarden zich achter de studenten, die een miljard euro, wat neerkomt op ongeveer duizend euro per student, een schamele troost vinden.

Coalitiepartijen CDA en CU wierpen tegen dat het leenstelsel destijds werd ingevoerd dankzij de PvdA en GroenLinks. De woordvoerder hoger onderwijs van D66, Janet van der Laan, bleek wel aanwezig te zijn op het Museumplein maar durfde het niet aan om op het podium te gaan staan om dit beleid van de eigen minister te verdedigen.  

Als het aan het kabinet ligt, wordt vanaf 2023 de basisbeurs opnieuw ingevoerd. Om de studenten die buiten de boot vallen tegemoet te komen, heeft het kabinet een miljard euro opzijgezet. Volgens de LSVb is dit veel te weinig, maar minister Dijkgraaf geeft aan dat er niet meer in zit. “We hebben één miljard gereserveerd om studenten tegemoet te komen en dat is de ruimte die er is”, twittert hij in een reactie op het protest.  

Oppositie voelt mee 

“Jullie verdienen een fatsoenlijke compensatie”, riep Habtamu de Hoop van de PvdA de protesterende studenten toe. “Dat is een politieke keuze en het kabinet weigert. Ik sta achter jullie en wij gaan die compensatie fixen.” Ook de fractievoorzitter van de SP, Lilian Marijnissen, bleek strijdlustig. “Zoals we het voor elkaar hebben gekregen dat het leenstelsel van tafel is, zo gaan we zorgen voor een eerlijke compensatie voor de schuldengeneratie”, zei ze.  

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

Laurens Dassen (Volt) toonde empathie voor de demonstranten. “Jullie kunnen nooit goed gecompenseerd worden want jullie hebben allemaal keuzes gemaakt op basis van dat verschrikkelijke schuldenstelsel”, zei hij. “Maar die duizend euro die er nu ligt is absoluut veel te weinig. De oppositiepartijen zullen zorgen dat het kabinet moet gaan bewegen.” 

Coalitie steekt terug 

Coalitiepartijen VVD, CDA en CU gaven niet toe. “Helemaal compenseren lukt niet”, gaf René Peters (CDA) toe. “Dat kost vele miljarden. Helaas heeft het kabinet ook veel andere zaken om aan te denken, zoals duurzaamheid, wonen en defensie. Het regeerakkoord is afgewogen en dat is de eerlijke waarheid.” Don Ceder van de ChristenUnie verdedigde de tegemoetkoming die er nu is, maar benadrukte dat zijn partij altijd tegen het leenstelsel is geweest. “In tegenstelling tot andere partijen die hier staan.”

Lisa Westerveld van GroenLinks erkende dat de partij een draai heeft gemaakt. “Instemmen met het leenstelsel was een fout. En het getuigt van nieuwe politiek om die fout goed te maken”, zei ze. Daarnaast riep ze het kabinet op om met de oppositie in gesprek te gaan. Marijnissen legde haar collega’s het vuur aan de schenen door ze te wijzen op het debat van aanstaande donderdag over de startnota van het kabinet. “Wij gaan een voorstel doen voor een fatsoenlijke compensatie voor deze generatie. Gaan jullie dat ook steunen?”, zo vroeg zij aan de coalitie.  

Westerveld zei dat het nog spannend wordt met deze plannen van het kabinet. De coalitie heeft immers geen meerderheid in de Eerste Kamer en zal daar wellicht afhankelijk zijn van juist het GroenLinks van Westerveld. Tegen ScienceGuide vertelde Westerveld te hopen dat er op die manier extra geld voor compensatie geregeld kan worden. 

Toch geven de coalitiepartijen vooralsnogniet mee. “Mevrouw Marijnissen is altijd heel goed in het geld uitgeven van andere mensen” stak Hatte van der Woude (VVD) haar toe. “Doe eerst maar het voorstel, dan kijken we daarna verder.” Ook het CDA wilde geen concessies doen. “Er gaan voor donderdag geen miljarden vrijkomen”, aldus Peters. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK