GroenLinks stelt Kamervragen over wetenschappelijke samenwerking met Rusland

Nieuws | de redactie
3 maart 2022 | Kamerlid Lisa Westerveld wil weten wat het kabinet wil doen met de wetenschappelijke samenwerkingen met Rusland. Zowel de Europese Commissie, de European University Association als de Duitse en Deense overheid hebben al maatregelen aangekondigd. De Nederlandse regering blijft echter stil.
Foto: Michael Telitsyn

Naar aanleiding van berichtgeving van ScienceGuide heeft Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks schriftelijke Kamervragen ingediend waarin ze de minister vraagt wat diens standpunt is ten aanzien van wetenschappelijke samenwerkingen met Rusland. Eerder werd bekend dat het Duitse hoger onderwijs heeft besloten de samenwerking met Russische onderwijs- en wetenschapsinstellingen te staken.  

Daarnaast vraagt het GroenLinks-kamerlid zich af wat het standpunt van het kabinet is ten overstaande van de wetenschappelijke samenwerkingen met Russische instellingen. Westerveld wil weten of de minister in gesprek is met de Universiteiten van Nederland (UNL) en de Vereniging Hogescholen (VH). Met NWO wordt in ieder geval al gesproken, bleek eerder deze week

Europa beweegt zich, Nederland niet 

De European University Association, de vereniging van Europese universiteiten waarbij meer dan 850 universiteiten aangesloten zijn, heeft gisteren al haar leden opgeroepen om samenwerkingen met Russische instellingen te verbreken. Daaronder bevinden zich alle Nederlandse universiteiten alsook koepelvereniging UNL. Toch blijven Nederlandse hoger onderwijsinstellingen op dit vlak nog altijd stil. De Russische inval wordt wel breed veroordeeld, maar de instellingen leggen de nadruk op het welzijn van hun Oekraïense en Russische studenten.  

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

Na aandringen van Duitse Europarlementariërs heeft ook de Europese Commissie de geldkraan richting Rusland dichtgedraaid. Zo zouden vijf Russische kennisinstellingen fondsen ontvangen uit het Horizon-programma, maar de toekenning daarvan is nu geannuleerd. Ook het Deense ministerie van onderwijs en onderzoek heeft Deense kennisinstellingen opgeroepen op banden met Rusland en Wit-Rusland te verbreken. Het Nederlandse kabinet heeft echter nog niet van zich laten horen. 

Actie verwacht? 

Naast deze vragen wil Westerveld ook weten of het kabinet de situatie van Oekraïense studenten in Nederland met onderwijsinstellingen bespreekt. Ze verzoekt de minister om in kaart te brengen hoeveel Oekraïense studenten zich momenteel in Nederland bevinden en hoe zij het beste geholpen kunnen worden. Verder wil ze weten wat de Oekraïense dienstplicht betekent voor de mannelijke Oekraïense studenten hier. 

Volgens bronnen van DUB komt het kabinet deze week met een verklaring. Naar verwachting zal het kabinet oproepen om de academische samenwerkingen met Rusland staken, schrijft DUB. 

Update 4 maart:
De Hogeschool Rotterdam wil de relaties met alle aan dit Russische regime verbonden instituten verbreken en vermijden, schrijft bestuursvoorzitter Ron Bormans. “De plek waar ik werk staat op een paar honderd meter van de zogeheten bombardementsgrens in Rotterdam. De dreiging van een (nucleaire) oorlog voelt alsof die grens dichterbij kruipt. En dan is er geen ruimte meer voor welke vorm van neutraliteit dan ook.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK