Nederlandse kennisinstellingen verbreken banden met Rusland na oproep van Dijkgraaf

Nieuws | de redactie
4 maart 2022 | Alle activiteiten met Russische en Belarussische kennisinstellingen worden gestaakt, na een oproep van minister Robbert Dijkgraaf. Er worden geen data, kennis of financiële middelen meer uitgewisseld. Russische en Belarussische studenten en medewerkers in Nederland worden zo goed mogelijk ondersteund door hun instelling.
Foto: Дмитрий Трепольский

In een brief aan de koepels, de KNAW, NWO en NFU schrijft de minister van OCW dat er zich momenteel een ongekende humanitaire crisis voltrekt in Oekraïne, als gevolg van de Russische militaire inval. “Bij u, uw organisaties en bij studenten en onderzoekers leven grote zorgen over de Russische militaire inval in Oekraïne en de ongekende humanitaire crisis ten gevolge daarvan. Deze zorgen deel ik,” schrijft Dijkgraaf aan de kennisinstellingen. Eerder zetten Duitse en Deense instellingen alle samenwerkingen met Rusland stil, ruim een week later volgen ook de Nederlandse universiteiten en hogescholen. 

“Gezien de aard van de gebeurtenissen en in lijn met het beleid van vele andere Europese landen, doe ik de dringende oproep om op dit moment alle formele en institutionele samenwerkingen met onderwijs- en kennisinstellingen in de Russische Federatie en in Belarus te bevriezen,” aldus Dijkgraaf. “Ditzelfde geldt voor het aangaan van nieuwe formele en institutionele samenwerkingen met instellingen in de Russische Federatie en Belarus.” 

Individuele studenten en onderzoekers 

In een gezamenlijk statement laten de Nederlandse universiteiten, hogescholen, de KNAW, NWO en de umc’s inderdaad alle samenwerkingsverbanden met Russische en Belarussische  instellingen te bevriezen. De European University Association riep alle Europese instellingen eerder deze week op alle samenwerkingen met Rusland te verbreken. 

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

“Velen vragen zich af hoe zij studenten en onderzoekers in Oekraïne kunnen helpen in deze uiterst moeilijke tijden,” schrijft minister Dijkgraaf. “En ook hoe zij kritische studenten en onderzoekers in de Russische Federatie en in Belarus kunnen ondersteunen. Samen met u wil ik bekijken hoe we dergelijke initiatieven vorm kunnen geven.” De Nederlandse instellingen laten weten nog wel te willen samenwerken met Russische en Belarussische  onderzoekers, docenten, studenten en organisaties, zolang zij zich uitspreken tegen de invasie in Oekraïne.  

Wel waarschuwt minister Dijkgraaf voor de kennisveiligheid van de instellingen. “Het is van belang dat alle kennisinstellingen daarnaast extra waakzaamheid betrachten ten aanzien van cybersecurity en kennisveiligheid, in het bijzonder in strategisch gevoelige domeinen.” 

Ondersteuning voor medewerkers en studenten 

Voor de opvang van studenten en wetenschappers uit de drie landen worden er inspanningen gepleegd om deze zo goed mogelijk op te vangen. Voor deze activiteiten wordt ook geld gereserveerd. “Zij mogen immers niet het slachtoffer worden van deze situatie. Graag stel ik derhalve voor dit moment € 1 miljoen ter beschikking om bij te dragen aan de activiteiten van uw instellingen.” 

Concreet betekent het besluit de instellingen dat alle activiteiten die vallen onder deze samenwerkingsverbanden worden bevroren. Er zullen geen financiële transacties meer plaatsvinden en er worden geen data en kennis meer uitgewisseld. Deelnemers van Russische en Belarussische  instellingen worden geweerd van wetenschappelijke evenementen. Ook zullen onderzoekers die verbonden zijn aan deze instellingen niet meer uitgenodigd worden als referent of commissielid bij de beoordeling van onderzoeksvoorstellen. 

In Nederland zijn momenteel 917 Oekraïense, 1653 Russische en enkele Belarussische studenten, staat in het persbericht. Deze studenten mogen hier blijven en worden zo goed mogelijk ondersteund door de instellingen waar zij momenteel een opleiding volgen of werkzaam zijn. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK