Universitair personeel wil minder werkdruk en meer salaris

Nieuws | de redactie
2 maart 2022 | Personeel van universiteiten heeft in een enquête van de FNV input geven voor onderhandelingen met de Universiteiten van Nederland over een nieuwe cao. Daaruit blijkt dat ze minder werkdruk willen, minder tijdelijke contracten en een hoger salaris.

In totaal hebben 1300 medewerkers aan universiteiten de enquête ingevuld. Hieruit blijkt dat het verlagen van de werkdruk is het belangrijkste onderwerp op de agenda van de cao-onderhandelingen is. De FNV heeft de resultaten van de ledenraadpleging ook onderverdeeld in leeftijdsgroepen en daaruit blijkt dat de behoefte aan minder werkdruk breed gedragen wordt over de generaties.  

Veertigers lijden onder werkdruk 

Van de jongste groep onder de 35 vindt negentien procent dat de werkdruk verminderd moet worden. Bij de leeftijdsgroep tussen de 35 en 44 is dat 27 procent. Van de oudere werknemers van 64+, zegt zestien procent dat de inzet voor de nieuwe onderhandelingen het verlagen van de werkdruk moet zijn. 

De roep om het aantal tijdelijke contracten terug te dringen is vooral bij de jongeren tot 35 jaar het grootst. Een kwart van de geraadpleegde leden in deze groep zegt dat er meer vaste banen moeten komen en dat het aantal tijdelijke contracten moet worden teruggebracht. Opvallend genoeg vindt 23 procent van de oudste groep van 64+ ook dat de tijdelijke contracten moeten worden verminderd, terwijl in de leeftijdsgroepen 45 tot 64 jaar 15 procent van mening is dat er meer vaste banen moeten komen aan de universiteit.  

Minister Dijkgraaf is met verschillende universiteiten in gesprek voor een pilot voor de herinrichting van het academisch jaar.

Sociale veiligheid niet de hoogste prioriteit 

Over de hele linie vindt ongeveer 20 procent van alle leeftijdsgroepen dat het salaris van het personeel wel omhoog mag. Echter, alleen bij de groep tussen de 55 en 64 zegt 15 procent dat dit de inzet moet zijn voor een nieuwe cao. Sociale veiligheid, een onderwerp dat volop in de belangstelling staat de afgelopen tijd, blijkt bij minder dan 10 procent een prioriteit te zijn.  

Komende week houdt de FNV digitale bijeenkomsten om meer input op te halen bij de werknemers van universiteiten. Daar zijn ook niet-leden voor uitgenodigd. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK