Universitair personeel wil minder werkdruk en meer salaris

In totaal hebben 1300 medewerkers aan universiteiten de enquête ingevuld. Hieruit blijkt dat het verlagen van de werkdruk is het belangrijkste onderwerp op de agenda van de cao-onderhandelingen is. De FNV heeft de resultaten van de ledenraadpleging ook onderverdeeld in leeftijdsgroepen en daaruit blijkt dat de behoefte aan minder werkdruk breed gedragen wordt over de generaties.
Veertigers lijden onder werkdruk
Van de jongste groep onder de 35 vindt negentien procent dat de werkdruk verminderd moet worden. Bij de leeftijdsgroep tussen de 35 en 44 is dat 27 procent. Van de oudere werknemers van 64+, zegt zestien procent dat de inzet voor de nieuwe onderhandelingen het verlagen van de werkdruk moet zijn.
De roep om het aantal tijdelijke contracten terug te dringen is vooral bij de jongeren tot 35 jaar het grootst. Een kwart van de geraadpleegde leden in deze groep zegt dat er meer vaste banen moeten komen en dat het aantal tijdelijke contracten moet worden teruggebracht. Opvallend genoeg vindt 23 procent van de oudste groep van 64+ ook dat de tijdelijke contracten moeten worden verminderd, terwijl in de leeftijdsgroepen 45 tot 64 jaar 15 procent van mening is dat er meer vaste banen moeten komen aan de universiteit.
Minister Dijkgraaf is met verschillende universiteiten in gesprek voor een pilot voor de herinrichting van het academisch jaar.
Sociale veiligheid niet de hoogste prioriteit
Over de hele linie vindt ongeveer 20 procent van alle leeftijdsgroepen dat het salaris van het personeel wel omhoog mag. Echter, alleen bij de groep tussen de 55 en 64 zegt 15 procent dat dit de inzet moet zijn voor een nieuwe cao. Sociale veiligheid, een onderwerp dat volop in de belangstelling staat de afgelopen tijd, blijkt bij minder dan 10 procent een prioriteit te zijn.
Komende week houdt de FNV digitale bijeenkomsten om meer input op te halen bij de werknemers van universiteiten. Daar zijn ook niet-leden voor uitgenodigd.
Meest Gelezen
Bekostiging per student in het hbo en wo gaat dalen
De student als consument maakt vrouwelijke docenten extra kwetsbaar
NS onderzoekt financiële prikkels om studenten uit de spits te weren
Dijkgraaf wil zijn waaier doortrekken naar het onderzoek in het hbo en mbo
Fel debat over internationalisering tekent zich af in hoger onderwijs
