MBO Raad en VH: In iedere regio een Associate degree-opleiding

Nieuws | de redactie
24 mei 2022 | De MBO Raad en de Vereniging Hogescholen willen in iedere regio een Ad-opleiding, zeggen ze in een gezamenlijk statement. Met meer Ad’s hopen ze de regio’s te ondersteunen en te voldoen aan de vraag op de arbeidsmarkt.
Adnan Tekin en Maurice Limmen op het Landelijke Associate Degree Congres

Tijdens het Landelijke Associate Degree Congres ondertekenden Adnan Tekin, de voorzitter van de MBO Raad, en Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, een gezamenlijk statement waarin ze verklaren zich in te zetten voor de uitbreiding van het aanbod Associate degrees (Ad’s) in Nederland. Daarnaast willen de beide koepels de Ad’s meer bekendheid geven. 

Ad’s vergroten kansengelijkheid 

Er is een grote vraag op de arbeidsmarkt naar mensen die op dit niveau zijn opgeleid, verklaarde Limmen. “De Ad is een reactie op de arbeidsmarkt, met name de regionale arbeidsmarkt. De functie van een planner in een logistiek bedrijf, dat is typisch een opleiding die op Ad-niveau vormgegeven moet worden, en waar in de regio veel vraag naar is. Zo betekenen wij ook iets voor de economische levensvatbaarheid van die regio’s. Mensen die anders verder weg zouden zijn gegaan, kunnen zich in de buurt van waar ze wonen verder ontplooien.” 

Volgens Limmen hebben Ad’s ook een emancipatoire functie. “In een arbeidsmarkt waar we zien dat steeds meer mensen de behoefte hebben om door te groeien maar daarmee worstelen, is het hartstikke belangrijk dat wij dat perspectief geven.” De kortere duur van een Ad-opleiding (twee jaar) verlaagt de drempel voor studenten die niet aan een langdurige opleiding op dit niveau willen beginnen, aldus Limmen.  

Ook volgens Tekin is de Ad een manier om de kansengelijkheid in het onderwijs te verbeteren. “Er zijn te veel studenten voor wie een vierjarige opleiding een brug te ver is”, zei hij. “Maar we kunnen het nog beter organiseren voor onze studenten. We hebben nog niet in iedere regio een Ad, maar dat wens ik onze studenten, het bedrijfsleven en onze samenleving wel toe.” Voor die uitbreiding roept Tekin ook de Ad-opleidingen zelf op om de Ad meer onder de aandacht te brengen in de regio en onder collega’s. “Wij komen aan bod wanneer jullie vastlopen, maar het is belangrijk dat jullie het voorwerk hebben gedaan en ons tijdig en goed te informeren om te helpen.”  

‘We hebben al 103 Ad’s’ 

 “Het feit is dat het in sommige regio’s beter gaat dan andere regio’s”, gaf Limmen toe. De MBO Raad en het VH nemen zich voor om de regio’s waar het niet goed gaat te ondersteunen met lessen uit de andere regio’s. “We hebben al 103 Ad’s”, voegt Tekin toe. “Geen enkele regio kan nog zeggen, ‘het kan niet, want onze wet- en regelgeving of onze cultuur laat het niet toe’. Het kan wel.” 

De specifieke rollen van de twee organisaties werden niet verder toegelicht. CDA-Kamerlid Anne Kuik stelde eerder voor om Ad’s ook vanuit het mbo aan te bieden, omdat ze te theoretisch zouden zijn. In 2021 meldden 9900 studenten zich aan voor een Ad-opleiding; 623 meer dan in 2020. In totaal volgen ongeveer 20.000 studenten Ad-onderwijs. Vooral de sectoren Techniek en Economie worden sterk vertegenwoordigd in het aanbod Ad’s. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK