Senaat wil dat minister leenstelselcompensatie uitbreidt

Nieuws | de redactie
11 mei 2022 | De Eerste Kamer vraagt Robbert Dijkgraaf om naast de bestaande compensatie van 1 miljard, specifieke groepen die getroffen zijn door het leenstelsel extra te compenseren. Daarbij gaat het onder andere om doorstromers van het mbo naar het hbo.

Al eerder maakte de Senaat met een Kamermeerderheid duidelijk dat zij de compensatie waar 1 miljard euro voor is uitgetrokken door dit kabinet, onvoldoende is. Studenten die onder het leenstelsel vielen krijgen van het kabinet een compensatie van maximaal 1440 euro.  

De Eerste Kamer heeft zich begin dit jaar uitgesproken dat dit te weinig is. De PvdA kreeg een meerderheid voor een motie die vraagt om de compensatie te verhogen. Het kabinet werd begin februari gevraagd om binnen drie maanden met een alternatief voorstel te komen voor compensatie. Minister-president Rutte heeft toen meteen al aangegeven dat dit veel te duur zou worden.  

Hoe zit het met de uitbreiding van de compensatie? 

Nu de plannen voor het herinvoeren van de basisbeurs verder zijn gespecificeerd, wil de Eerste Kamer weten hoe het zit met de uitbreiding van de compensatie.  

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De nieuwsbrief is exclusief toegankelijk voor medewerkers van onze partners.

De Eerste Kamer vraagt allereerst aan de minister met welke jongerenorganisaties hij heeft gesproken om tot een nieuwe basisbeurs te komen en wat voor alternatieven de jongeren hebben voorgedragen. Ook wil de senaat weten wat de jongerenorganisaties voor voorstellen hadden voor compensatie voor de pechgeneratie, zo schrijven de leden van GroenLinks, de PvdA, SP en de PvdD en 50PLUS aan minister Dijkgraaf.  

Specifieke groepen in de pechgeneratie 

Volgens deze leden is er de afgelopen jaren al veel onderzoek gedaan naar de effecten van het leenstelsel. De resultaten van al die onderzoeken zouden aanknopingspunten kunnen zijn voor een gerichte tegemoetkoming aan specifieke groepen in de pechgeneratie.  

De leden denken aan knelpunten ten aanzien van aflossingsvoorwaarden en de draagkrachtregeling, voor doorstromers van het mbo naar het hbo of voor studenten met welzijn-gerelateerde klachten. De Eerste Kamer wil van de D66-minister per knelpunt weten of er specifieke compensatie voor groepen van studenten nodig is of anders flankerend beleid.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK