Zorgstudenten van de HAN werken samen aan praktijkgericht onderzoek

Nieuws | de redactie
27 juni 2022 | In september gaan tien zorg en welzijn-opleidingen van de HAN samen aan de slag met vraagstukken die door de praktijk zijn aangeleverd. Zo maken studenten kennis met verschillende invalshoeken bij complexe en actuele vraagstukken.
Beeld: DiogoCartaxo (Wikimedia)

Tien verschillende zorgopleidingen, zoals fysiotherapie, mondzorgkunde en pedagogiek, gaan aan de projecten samenwerken. Doormiddel van praktijkgericht onderzoek hoopt de onderwijseenheid Praktijkinnovatie Zorg en Welzijn (PZW) studenten kennis te laten maken met complexe vraagstukken uit een veranderende maatschappij. Onlangs spoorde Rob Verhofstad op het VH-congres hogescholen aan om meer te investeren in praktijkgericht onderzoek.  

Positief verrast 

Daarnaast vliegen de studenten de vraagstukken aan vanuit een multidisciplinaire hoek. Volgens Puck Goossens, docent aan de HAN, werden praktijkvraagstukken in het verleden vaak vanuit één perspectief behandeld, terwijl het in de praktijk vrijwel nooit zo te reduceren is. “We onderzoeken niet meer een klein, los stukje, maar we dragen bij aan een oplossing voor een hele afdeling, een hele cliëntengroep, een hele wijk of een heel gezondheidscentrum.” 

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De wekelijkse nieuwsbrief is nog korte tijd gratis te ontvangen. De voorwaarden vindt u hier.

“Als je monodisciplinair werkt, denk je vaak te snel dat je dé oplossing hebt”, aldus Goossens. Zij hoopt dat studenten positief verrast zullen zijn over de verschillende invalshoeken van andere opleidingen. Zo draagt het project ook bij aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de student en de manier waarop zij praktijkgericht onderzoek uitvoeren. Het programma maakt ook gebruik van programmatisch toetsen

Vijfenveertig praktijkvraagstukken 

De studenten zullen zich buigen over kwesties zoals hittestress bij kwetsbare ouderen, kinderen met voedingsproblemen en het verbeteren van therapietrouw – de mate waarin een patiënt diens behandeling uitvoert zoals afgesproken met de behandelaar. Komend jaar kunnen de studenten uit vijfenveertig praktijkvraagstukken kiezen. De projecten zullen tweemaal per jaar starten, in september en februari, met derde en vierdejaarsstudenten.  

Hoewel een semester vrij kort is in vergelijking met de grootte van de projecten, hopen de betrokken lectoren toch dat de samenwerking met de praktijk veranderingen teweeg kan brengen. De PZW is dan ook van plan om de onderzoekslijnen voort te zetten waar mogelijk, zodat de impact blijvend zal zijn. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK