Nuffic: help studenten duurzaam reizen

Nieuws | de redactie
26 juli 2022 | Studenten vinden duurzaamheid niet altijd belangrijk bij een reis naar het buitenland, blijkt uit onderzoek van Nuffic. Meer begeleiding door instellingen en betere financiële compensatie zou studenten beter motiveren om over duurzaamheid na te denken.
Beeld: Jeffry Surianto

Uit onderzoek van Nuffic komt naar voren dat Nederlandse studenten duurzaamheid niet altijd belangrijk vinden wanneer ze naar het buitenland gaan voor een studie of stage. Ruim zeventig procent van de studenten besloot dan ook met het vliegtuig te gaan en slechts veertien procent pakte de trein. Instellingen kunnen duurzaam reizen bevorderen door studenten te begeleiden bij het boeken en organiseren van de reis. Daarnaast zou een betere financiële compensatie studenten helpen om rekening te houden met duurzaamheid. 

In totaal vulden 109 studenten de vragenlijst in. Driekwart van hen deed een hbo-bachelor, zeven procent deed een universitaire bachelor en dertien procent een universitaire master. De rest deed iets anders of had al een baan. De studenten gingen naar 36 verschillende landen; ongeveer 67 procent deed een buitenlandervaring op in een land binnen de Europese Economische Ruimte (EER). 

Een andere wereld 

Uit de enquête bleek dat bijna veertig procent van de studenten het (heel erg) belangrijk vond om hun internationale ervaring op een duurzame manier vorm te geven. Dit deden ze onder andere door niet te vliegen, maar ook door vakken over duurzaamheid te volgen. Voor 26 procent van de studenten woog duurzaamheid zelfs mee in de keuze voor de bestemming. Een respondent verklaarde dat de verwachting was dat mensen diegene zouden komen bezoeken. 

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De nieuwsbrief is exclusief toegankelijk voor medewerkers van onze partners.

Echter, de groep die duurzaamheid (helemaal) niet belangrijk vond was groter: 45 procent. Ruim zeventig procent van alle respondenten nam dan ook het vliegtuig. Voor de studenten binnen de EER was dat 63 procent. Als reden gaf een groot deel van de studenten aan dat het de snelste manier was (40 procent), maar voor veel studenten was het ook de enige optie (35 procent). Voor treinreizigers waren duurzaamheid en comfort de belangrijkste redenen. 

Opvallend genoeg gaven veel studenten aan dat ze duurzaamheid in het algemeen wel belangrijk vinden. Toch verklaarde 38 procent dat ze hier geen rekening houden wanneer het gaat om hun internationale reis. “Op zo’n moment heb je het idee dat je in een andere wereld leeft en dat duurzaamheid pas weer belangrijk is als je terug bent in Nederland,” vertelde een respondent. Een ander verklaarde, “Doordat je met hele andere dingen bezig bent en aan het bedenken hoe het daar zou zijn, kwam het niet in mij op om bezig te zijn met duurzaamheid.” 

Overnachten bij duurzaam reizen

Nuffic vroeg in het onderzoek ook naar mogelijke manieren waarop de instelling de student kan ondersteunen in het maken van duurzame keuzes. Hier reageerden de studenten positief op. Meer dan driekwart van hen gaf aan behoefte te hebben aan ondersteuning bij het plannen en boeken van de reis. Daarnaast wilde meer dan zeventig procent tips en tricks voor een duurzame levensstijl en reageerde eenzelfde aandeel positief op het idee dat studenten die samen willen reizen worden gekoppeld.  

Daarnaast hebben de studenten behoefte aan meer betere financiële compensatie en meer informatie over welke compensatie beschikbaar is. Maar vijf procent van de studenten maakte gebruik van de Erasmus+ Green Travel Top-Up; studenten die met de trein, bus of auto reizen krijgen eenmalig maximaal 50 euro met deze beurs. Veel respondenten vonden dit bedrag te laag in vergelijking met de tijd en moeite die het kost om duurzaam te reizen. “Als ik niet met het vliegtuig ging duurde het zo lang om op mijn bestemming te komen dat ik zou moeten overnachten,” vertelde een student. “Daar was de vergoeding niet toereikend genoeg voor.” 

Elektrisch rijden en een droge rivier 

Verder bleek uit de enquête dat een ervaring in het buitenland niet makkelijk te vervangen is door andere internationale ervaringen. Het programma internationalization at home (IaH) helpt studenten internationale competenties op te doen, zonder dat ze werkelijk naar het buitenland hoeven. Studenten kunnen bijvoorbeeld een nieuwe taal leren, een internationaal samenwerkingsproject beginnen of een online stage bij een buitenlandse organisatie lopen. Bijna de helft van de respondenten verkoos de reis boven deze opties. In een eerdere Nuffic-studie gaf zelfs 84 procent aan dat een online internationale ervaring niet kan tippen aan een fysieke buitenlandervaring. 

Tot slot wijst het onderzoek uit dat een reis naar het buitenland kan bijdragen aan het bewustzijn over duurzaamheid. Dit geldt vooral voor studenten die duurzaamheid eerder al belangrijk vonden. “Wat voor ons duurzaam is, is in andere landen juist niet belangrijk. Waarom zou je je zorgen maken over elektrisch rijden, als je geen stabiele stroomvoorziening hebt en de rivier de hele zomer droog staat. Dan heb je andere prioriteiten op het gebied van duurzaamheid.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK