Dijkgraaf: ‘Hoge eisen in vacatures is goed, maar met zorg’

Nieuws | de redactie
13 september 2022 | Kamerlid Roelof Bisschop van de SGP diende Kamervragen in naar aanleiding van een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens over een vacature van de Haagse Hogeschool. Volgens minister Dijkgraaf is het goed als hoger onderwijsinstellingen hoge eisen stellen aan hun medewerkers, maar hij verwacht ook dat ze hun vacatures zorgvuldig opstellen.
Roelof Bisschop (SGP) in de Tweede Kamer

Naar aanleiding van de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens stelde het SGP-Kamerlid Kamervragen aan minister Dijkgraaf. Het College oordeelde dat de eis van de Haagse Hogeschool voor een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal indirecte discriminatie was. Volgens Bisschop is het redelijk voor een Nederlandse instelling om een strenge taaleis te stellen en is het onwenselijk om te moeten beknibbelen op de Nederlandse taal uit angst dat mensen zich gegriefd voelen.  

De minister zegt het toe te juichen als instellingen hoge eisen stellen aan hun werknemers, maar wijst er ook op dat de samenleving erbij gebaat is als een onafhankelijke commissie zich buigt over gevallen waarin deze eisen op gespannen voet staan met gelijke behandeling. De commissie oordeelde dat de motivatie voor de taaleis onvoldoende is; de Haagse Hogeschool kon niet hardmaken dat een uitstekende beheersing van het Nederlands noodzakelijk was voor de betreffende functie. 

Zelf doelen stellen 

De Haagse Hogeschool heeft destijds geprobeerd intern aan haar medewerkers uit te leggen waarom die taaleis in de vacature stond. Bisschop wijst erop dat het onwenselijk is als instellingen met de administratieve last worden opgezadeld om voor iedere vacature een uitgebreide motivatie te formuleren voor iedere eis. Dijkgraaf zegt alleen dat van hoger onderwijsinstellingen verwacht mag worden dat ze vacatures met zorg opstellen en dat de Haagse Hogeschool er goed aan deed om een ontwikkelperspectief te bieden voor de medewerkers die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen.  

Bisschop vroeg aan Dijkgraaf om het met de instellingen te hebben over hoe ze het niveau van de Nederlandse taal hoog kunnen houden, maar volgens de minister is het aan instellingen zelf om daar hun eigen doelen in te stellen. De OCW-minister wil binnenkort wel in gesprek met de koepels over de toekomst van het hoger onderwijs en zal daarbij ook aandacht besteden aan de taal waarin het onderwijs wordt gegeven. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK