Kabinet maakt 1,2 miljard vrij voor leven lang ontwikkelen 

Nieuws | de redactie
19 september 2022 | In het coalitieakkoord is afgesproken dat het kabinet gaat investeren in leerrechten en het kabinet maakt daar nu 1,2 miljard voor vrij. In 2030 moet 62 procent van de Nederlanders deel hebben genomen aan bij- of omscholing.
Beeld: startribune.com

In de kamerbrief Beleidslijnen Leven Lang Ontwikkelen (LLO) die de minister later deze week naar de Kamer stuurt, geeft het kabinet onder meer uitwerking aan afspraken uit het coalitieakkoord om Leven Lang Ontwikkelen te stimuleren met leerrechten. Dit betekent dat Nederlanders een individueel scholingsbudget krijgen.   

Leer- en ontwikkelcultuur in Nederland stimuleren 

De urgentie van het blijven leren en ontwikkelen is groot door de krapte op de arbeidsmarkt en de grote transities in energie en klimaat, daarom heeft dit kabinet de ambitie om de leer- en ontwikkelcultuur in Nederland te stimuleren. Het is de bedoeling om de trend van stagnerende deelname aan scholing en training te keren en te streven naar een scholingsdeelname van 62 procent van alle volwassenen in Nederland in 2030. Momenteel ligt dat rond de 40 procent, blijkt uit een studie van het Sociaal Cultureel Planbureau uit 2019.  

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De wekelijkse nieuwsbrief is nog korte tijd gratis te ontvangen. De voorwaarden vindt u hier.

Om deze ambitie samen met sociale partners, opleiders en andere betrokkenen te realiseren investeert het kabinet bijna 1,2 miljard euro in de periode 2023-2027. Dit moet via drie samenhangende beleidslijnen lopen om mensen, bedrijven en opleiders te stimuleren in ontwikkeling te blijven. 

Er zijn veranderingen nodig in ons onderwijs 

Binnen het ministerie van OCW is minister Wiersma verantwoordelijk voor het thema Leven Lang Ontwikkelen. Bij de openingstoespraak van het academisch jaar van de Open Universiteit stond hij stil bij de opgaven van dit dossier. Om het Leven Lang Ontwikkelen aantrekkelijker te maken kwam hij met een aantal voorstellen. “Er zijn veranderingen nodig in ons onderwijs. Meestal duren opleidingen namelijk een aantal jaar. Terwijl je als opleider wel kunt kijken naar wat iemand al in huis heeft. Naar wat iemand al kan en wat er nog nodig is. Dat hoeft niet altijd een volledige studie te zijn. Misschien is een kortere opleiding of cursus ook mogelijk.” 

Al meerdere initiatieven van de koepels 

Ondanks dat er al verschillende initiatieven waren van de koepels MBO Raad, UNL en VH om het Leven Lang Ontwikkelen te stimuleren, heeft dat nog niet de gehoopte effecten gehad. Zo heeft UNL vorig jaar de website universitairdoorleren.nl gelanceerd, maar uit een analyse blijkt dat daar weinig tot geen bezoekersverkeer op te zien is.  

OCW en de koepels zijn wederom bezig met het stimuleren van Leven Lang Ontwikkelen, legde Wiersma uit. “Ook wil ik duidelijkheid scheppen. Een plek waar je alle relevante informatie kunt vinden over waar je kunt leren – in de studiebanken én daarbuiten. Waar staat bij wie je kunt aankloppen met vragen over bijvoorbeeld een nieuwe studie. En waar is te vinden hoe je zo’n opleiding kunt betalen. Al die info vind je straks terug op een plek. Binnenkort gaat de website leeroverzicht.nl live, een initiatief van de overheid, werkgevers, werknemers en onderwijsinstellingen.” 

Het is een stap in de goede richting. Want het maakt het voor meer mensen makkelijker om hun weg naar de studiebanken te vinden, zei Wiersma bij de Open Universiteit.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK