Tekort aan technische ho’ers bemoeilijkt behalen klimaatdoelen

Nieuws | de redactie
21 september 2022 | Een tekort aan ingenieurs, technische ingenieurs, architecten en bouw- en natuurkundige technici dreigt een stevige kink in de kabel van de klimaatplannen te worden. Dat blijkt uit een analyse van het ROA en het PBL. Vooral de vraag naar master-gediplomeerden in de werktuigbouwkunde, de bouwkunde, de civiele techniek en de architectuur zal toenemen.
Beeld: Kateryna Babaieva

Met een andere energieproductie, ander energiegebruik, andere veeteelt en ander landgebruik wil het kabinet voldoen aan de klimaatdoelen van 2030. Daarvoor zijn dan wel zonnepanelen, windparken, laadpalen, andersoortige stallen en energiezuinige apparaten nodig, die op hun beurt vragen op arbeidskrachten die de productie, de installatie en het onderhoud kunnen verzorgen. Precies daar dreigt een tekort te ontstaan, waarschuwen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht.  

Bestaand tekort zal verder toenemen 

Het ROA en het PBL ontwikkelden een model waarmee tot vijf jaar vooruit kan worden verkend “in welke beroepen, opleidingen en regio’s knelpunten ontstaan als alle investeringen plaatsvinden die nodig zijn om het klimaatdoel [55 procent minder uitstoot van broeikasgassen dan in 1990] te halen”, schrijven ze in een rapport.  

Hoewel er op dit moment nog meer behoefte is aan machinemonteurs, metaalbewerkers en constructiewerkers met een opleiding op mbo-niveau, zal een tekort aan ingenieurs, technische ingenieurs, architecten en bouw- en natuurkundige technici op ho-niveau een probleem worden. Eerder waarschuwden Wouter Bijman (Witteveen+Bos) en Suzan Veldhuis (Hogeschool Saxion) al dat de dalende instroom bij ingenieursopleidingen problematisch wordt. Als het kabinet inderdaad investeert in het behalen van de klimaatdoelen, wordt dat tekort een enorm knelpunt, zeggen het ROA en het PBL. 

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De nieuwsbrief is exclusief toegankelijk voor medewerkers van onze partners.

Er zal vooral behoefte zijn aan master-gediplomeerden in de werktuigbouwkunde, de bouwkunde, de civiele techniek en de architectuur. Omdat er nu al een tekort is aan professionals met die opleiding, zal het tekort in de toekomst nog meer knellen. Onlangs vertelde Rob Verhofstad, bestuursvoorzitter van de HAN, dat het hbo serieus werk gaat maken van professional masters omdat rond bepaalde maatschappelijke vraagstukken grote behoefte is aan master-gediplomeerden. Dat lijkt door het rapport van het ROA en het PBL te worden onderbouwd. 

Ook het tekort aan werktuigbouwkundigen, metaalbewerkers en elektro- en installatietechniekers met een mbo-4 diploma zal groeien. 

Energietransitie kampt al met tekorten 

Voor regio’s zoals Zeeland, Drenthe en Limburg kunnen die knelpunten nog groter zijn dan het landelijk gemiddelde. De klimaatinvesteringen zullen daar relatief sterker toenemen, terwijl het aanbod van technici en architecten op ho-niveau daar klein is. Bedrijven in deze regio’s zullen daarom veel moeite hebben met het aantrekken van nieuw personeel, mede doordat Nederlanders niet graag ver reizen of verhuizen voor hun werk, zo is in het rapport te lezen.  

In de provincie Zuid-Holland zullen de meeste investeringen plaatsvinden, mede vanwege de vele bedrijven in de haven van Rotterdam die onder de energie-intensieve industrie vallen. Dat de energietransitie daar last heeft van knelpunten bleek eerder al uit uitspraken van Ron Bormans, bestuursvoorzitter van de Hogeschool Rotterdam. “Ik vergader bijna dagelijks met werkgevers, bijvoorbeeld uit het havenbedrijf of de maritieme brancheorganisaties”, vertelde hij. “Die zeggen: ‘lever mij mensen. Hoe gaan we hier in de haven in vredesnaam vorm geven aan de energietransitie?’” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK