UU baalt van problemen NS, studenten in de knel met rooster

Nieuws | de redactie
8 november 2022 | Door de verschraalde dienstregeling van de NS hebben studenten van de Universiteit Utrecht moeite om naar college te komen. Het bestuur is teleurgesteld, omdat het die de roostering eerder juist had aangepast onder druk van de NS om studenten uit de spits te weren.
Beeld: Robot8A (wikimedia)

Anderhalf jaar geleden zette de NS juist druk op instellingen om studenten uit de spits te halen. De koepels VH en VSNU voelden er destijds niks voor om landelijke maatregelen door te voeren, maar op de Universiteit Utrecht paste een aantal faculteiten de roostering wel aan. 

Tijdens de raadsvergadering van de UU uitte Joop Schippers, hoogleraar en lid van de Universiteitsraad, zijn teleurstelling. “In sommige faculteiten hebben we het afgelopen jaar het onderwijs verplaatst – vooral voor grote groepen – van negen uur naar later op de dag, om op die manier bij te dragen aan het ontlasten van de ochtendspits. Nu heeft de NS eenzijdig de dienstregeling op sommige trajecten in de daluren met vijftig procent gereduceerd. Dat maakt het voor sommige studenten voor wie wij nou juist het onderwijs verplaatst hadden extra lastig om naar college te komen”, schetste hij zijn ongenoegen. 

“Wij hebben op een aantal terreinen onze goede wil laten zien, door groepen van tweehonderd mensen van negen uur naar elf uur te zetten, en een groep van twintig mensen van elf naar negen uur, vervolgens passen die tweehonderd mensen die om half tien de trein willen nemen er niet in.” 

Kantoorpersoneel inzetten 

Volgens het universiteitsbestuur lijkt het erop dat de problemen bij de NS van structurele aard zijn. “Ik denk dat dit een goede oproep is om daar snel over na te gaan denken”, klonk het vanuit de Raad. “We moeten wel realistisch zijn; het is echt moeilijk om die roostering op korte termijn aan te passen.” De studenten kunnen niet zomaar verplaatst worden naar een gunstiger moment, want het opnieuw aanpassen van de roosters vergt een enorme organisatorische inspanning. Roosteraars van de UU beginnen vaak maanden van tevoren met de roosters van het volgende blok. De Raad hoopt daarom in gesprek te kunnen met de NS over de gevolgen van de verschraalde dienstverlening.

Wouter Koolmees, de nieuwe directeur van de NS en UU-alumnus, gaf eerder toe dat de problemen bij het vervoersbedrijf niet op korte termijn zullen worden opgelost. Ter oplossing wil hij daarom kantoorpersoneel inzetten als assistent conducteurs. Daarnaast rijden de treinen minder vaak en zijn ze ook korter. De drukte die dit veroorzaakt raakt reizigers met een beperking hard; er is minder personeel om hen te ondersteunen en minder plek voor mensen met een rolstoel. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK