Harry van der Molen pleit bij afscheid voor ombudsfunctionaris hbo 

Nieuws | de redactie
21 december 2022 | Bij het laatste onderwijsdebat voor Harry van der Molen (CDA), die deze week afscheid neemt van de Tweede Kamer, deed hij nog een voorstel voor meer ombudsfunctionarissen in het hbo. Terwijl iedere universiteit zo’n functie heeft, geldt dat maar voor twintig procent van de hogescholen.

In de Tweede Kamer vond een kort tweeminutendebat over de monitor medezeggenschap plaats. Vanuit de Kamer werden daar een aantal voorstellen gedaan, onder andere door Harry van der Molen van het CDA. Hij wees erop dat vrijwel alle universiteiten een ombudsfunctionaris voor medewerkers en studenten hebben. Echter, slechts een kwart van de hogescholen heeft een ombudsman voor medewerkers, en nog geen twintig procent van de hogescholen heeft ook een ombudsman voor studenten.  

Van der Molen wil dat de minister samen met de Vereniging Hogescholen en de studentenbonden gaat kijken hoe deze percentages omhoog kunnen.  

Hogescholen moeten dit verder oppakken  

In zijn reactie liet de minister weten het eens te zijn met dit voorstel, dat Van der Molen overigens samen met D66 indiende. “De ombudsfunctie in het hoger onderwijs is heel belangrijk. Deze versterkt de bestaande vangnetten op het gebied van sociale veiligheid. Universiteiten hebben het initiatief genomen tot het instellen van zo’n functionaris voor de werknemers. Die gaan die nu ook beschikbaar stellen voor de studenten. In het hbo is die ombudsfunctie in ontwikkeling. Ik zou het heel erg goed vinden als de hogescholen dit verder gaan oppakken”, aldus minister Dijkgraaf. 

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De wekelijkse nieuwsbrief is nog korte tijd gratis te ontvangen. De voorwaarden vindt u hier.

De minister gaf aan dat hij deze motie dan ook ziet als ondersteuning van zijn beleid. “Ik ben momenteel ook met de koepels in gesprek over een integrale aanpak sociale veiligheid, die ik het komend voorjaar ga presenteren. Daar ga ik natuurlijk ook met name de studenten bij betrekken. Dan gaan we een stevige afspraak maken. Daar zal ik deze motie dan ook bij betrekken.” 

Overigens gaat het op universiteiten nog niet goed met de klachtenregelingen rondom sociale veiligheid. Regeringscommissaris Mariëtte Hamer gaf recent aan dat zij is geschrokken van de staat van de onafhankelijke klachtenregeling op universiteiten en pleit voor een landelijk instituut voor sociale veiligheid. 

Zeker niet vanwege mijn collega’s bij onderwijs

Van der Molen, die al eerder overwerkt was, verlaat de Kamer vanwege zijn gezondheid. Hij gaat aan de slag bij een nieuw gefuseerde mbo-instelling in Friesland. Dat dit zijn laatste wapenfeit op het gebied van hoger onderwijs was, ontging hem in de eerste plaats zelf niet. “Ik wil graag mijn collega-woordvoerders op het gebied van onderwijs hartelijk danken voor de samenwerking in de afgelopen periode”, sprak hij. “Dit is de week waarin ik afscheid neem in de Kamer. Dat is zeker niet vanwege mijn collega’s bij Onderwijs. Ik heb die samenwerking in de afgelopen jaren, ook met de Griffie, als heel plezierig ervaren.” 

Vervolgens kreeg Van der Molen van de aanwezige collega-Kamerleden hartverwarmende woorden. “Ik wil hem ook op deze plek bedanken voor de jarenlange goede samenwerking. We hebben inderdaad af en toe scherpe debatten met elkaar gehad over prachtige onderwerpen. Ik wens hem vanaf deze plek al het goede toe. Ik ga hem missen”, zei Paul van Meenen van D66. 

Hij was heel erg vasthoudend 

Ook Lisa Westerveld van GroenLinks had alleen maar lof voor het Friese Kamerlid. “Ook wij hebben weleens scherpe debatten gehad, maar het was altijd op de inhoud. Ik waardeer het ontzettend aan de heer Van der Molen dat hij aan een aantal punten heel erg vast blijft houden.” 

Hatte van der Woude, die minder lang in de Kamer zit maar wel intensief met hem samenwerkte, bedankte Van der Molen en was zelfs een beetje bezorgd. “Ik heb de samenwerking erg gewaardeerd. We hebben samen heel wat ingediend met onze beider namen erop. Ik zal er heel goed op letten dat de erfenis goed terechtkomt. Ik vond dat de heer Van der Molen een enorm duidelijk profiel had als Kamerlid. Ik ben ontzettend benieuwd hoe het nu verdergaat. Ik wil hem vanaf deze plek heel veel succes wensen met de vervolgklus waar hij mee aan de slag gaat.” 

Het ga je goed, Harry 

Harm Beertema van de PVV bracht na al deze lofprijzingen vanuit de Kamer nog een korte groet aan Van der Molen. “Het ga je goed, Harry.” 

Robbert Dijkgraaf, die nu bijna een jaar minister is, prees vooral het warme hart voor de regio bij de CDA’er. “Ik wil hem graag danken voor zijn voorbeeldige inzet en bevlogenheid voor de student, voor de docent en voor het onderwijs in het algemeen. In het bijzonder zijn warme hart voor de regio, waaronder de krimpgebieden, blijft mij bij, en die zal ik ook vanuit mijn rol als minister ter harte blijven nemen. Een euro belastinggeld moet immers op elke plek in Nederland evenveel waard zijn.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK