Hogescholen en universiteiten mogen niet meer op internationale beurzen staan

Nieuws | de redactie
23 december 2022 | De minister heeft universiteiten en hogescholen gevraagd om heel terughoudend te zijn met de werving van internationale studenten. Alleen voor de zorg, het onderwijs en de techniek mogen gericht internationale studenten geworven worden, als zij ook aan een baan worden geholpen na afstuderen.
Foto EBBS

Veel hogescholen waren van plan om volgend jaar op internationale beurzen te staan. Zo heeft de Hanze nog de ambitie om in januari af te reizen naar Milaan, Turijn, en Madrid om daar internationale studenten te werven. Minister Dijkgraaf heeft echter in een brief aan universiteiten en hogescholen laten weten dat zij dit soort beurzen tot nader order moeten laten schieten.

De minister geeft deze boodschap na een aangenomen motie van de SP en het CDA. Daarin werd de minister gevraagd om de werving van internationale studenten te stoppen zolang hij geen beheersmaatregelen heeft genomen om de instroom te beperken.

U moet de urgentie voelen

Dijkgraaf doet met het oog op deze motie een beroep op het maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef van hogescholen en universiteiten. “Daarbij vertrouw ik erop dat u van de urgentie die uit de motie van de Kamer spreekt goede nota hebt genomen, en blijk geeft van uw maatschappelijke verantwoordelijkheid als hogeronderwijsinstelling als het gaat om de beheersing van de internationale studentenstromen en het toepassen van de instrumenten die u reeds ter beschikking staan.”

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De wekelijkse nieuwsbrief is nog korte tijd gratis te ontvangen. De voorwaarden vindt u hier.

Na deze morele oproep zet de minister uiteen wat nog wel kan. “Uitsluitend met toestemming en onder verantwoordelijkheid van het College van Bestuur kan men overgaan tot zeer beperkte en gerichte werving voor specifieke opleidingen die zich richten op (regionale) tekortsectoren in de zorg, de bètatechniek en het onderwijs.”

Naast deze rigoureuze maatregel, na twintig jaar aan verengelsing en internationalisering van het Nederlandse hoger onderwijs, komt er nog opdracht bij voor het hoger onderwijs. Die spaarzame internationale studenten die nog wel geworven mogen worden, moeten begeleid worden naar een baan na afstuderen. “Daarbij verwacht ik van de instellingen een inspanning om deze internationale studenten te faciliteren na afstuderen hun weg te vinden naar de Nederlandse arbeidsmarkt in deze tekortsectoren.”

Dijkgraaf waarschuwt het hoger onderwijs

Uit cijfers van het Nuffic blijkt dat de ‘stayrate‘ bij techniekopleidingen vijf jaar na afstuderen op veertig procent ligt. Dat gaat om een kleine vierduizend studenten. Bij onderwijsopleidingen is dat percentage veel hoger, namelijk 84 procent, maar daar zijn de aantallen met155 afgestudeerde studenten veel lager. Bij gezondheidszorg ligt de stayrate rond de 26 procent+ daar gaat het om 1065 studenten.

De minister heeft ook een waarschuwing voor de instellingen. Als zij zich aan deze afspraken houden, krijgen instellingen meer beleidsvrijheid bij de voorstellen die de minister nu aan het voorbereiden is. “De mate waarin u allen bereid en in staat bent om de instrumenten die u zelf in handen hebt te benutten ter beheersing van de internationale studentenstromen, weeg ik mee bij de samenstelling van het zogenaamde ‘februaripakket’. Het is daarmee bepalend voor de ruimte die daarin wordt gelaten voor eigen beleidsinvulling door de instellingen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK