Minister Dijkgraaf is niet van plan om een wervingsstop in te voeren

Nieuws | de redactie
9 december 2022 | Na overleg met de koepels heeft minister Dijkgraaf besloten om de motie van de SP en het CDA die vroegen om een wervingsstop voor internationale studenten niet uit te voeren. De koepels VH en UNL hebben gevraagd om maatwerk en krijgen die ook van de minister.
Dijkgraaf en Wiersma schudden elkaar de hand aan het eind van hun eerste begrotingsdebat.

Vorige week is er een motie aangenomen in de Tweede Kamer die minister Dijkgraaf vroeg om in overleg met de Vereniging Hogescholen en de Universiteiten van Nederland te komen tot een wervingsstop van internationale studenten. In ieder geval zolang er geen maatregelen zijn genomen door het kabinet om meer grip te krijgen op de internationale instroom. Deze motie leidde tot veel onrust in het hoger onderwijs, zeker in de regio.

De minister geeft nu aan dat hij in overleg is getreden met de koepels over de uitvoering van deze motie. Volgens Dijkgraaf zien de koepels wel in dat de instroom beperkt moet worden. “Ze zien de noodzaak tot actie en zijn uiterst terughoudend met internationale wervingsactiviteiten. Ondanks het feit dat de omvang van het aantal internationale studenten op de hogescholen van een andere orde is dan op de universiteiten en ik hierover nog niet eerder met de Vereniging Hogescholen bestuurlijke afspraken heb gemaakt, is ook de Vereniging Hogescholen bereid vergelijkbare afspraken te maken over terughoudendheid in de actieve werving.”

Nadrukkelijk verzocht voor enige ruimte

Maar een algehele wervingsstop zoals een ruime meerderheid van de Kamer vroeg, dat zien de koepels niet zitten, zo geeft de minister aan. “Beide sectoren hebben mij nadrukkelijk verzocht enige ruimte voor maatwerk ten behoeve van tekortsectoren en krimpregio’s te behouden.”

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De voorwaarden vindt u hier.

Dijkgraaf geeft aan dat hij oog heeft voor de zorgen van de koepels en dat hij ondanks de uitspraak van de Kamer instellingen ruimte wil geven voor werving van internationale studenten. “Ik vind dit verzoek niet onredelijk maar realiseer mij dat dit meer ruimte vraagt dan de motie in de huidige vorm biedt. Ik stel uw Kamer daarom voor wel ruimte te laten voor werving voor (regionale) tekortsectoren. Ik zal uw Kamer voor het kerstreces nader informeren over hoe de invulling van maatwerk binnen de kaders van uiterste terughoudendheid er uit kan zien.”

In reactie op deze brief heeft de indiener van de motie, Peter Kwint, aan de Kamer laten weten dat hij zo snel mogelijk met minister Dijkgraaf in debat wil over de uitvoering van zijn aangenomen motie.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK