ChatGPT te lijf met pen en papier

Nieuws | de redactie
13 januari 2023 | Hoe voorkom je dat studenten frauderen met behulp van kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT? Door hen vaker toetsen met pen en papier te laten maken, denken acht vooraanstaande Australische universiteiten. Ook Felienne Hermans, hoogleraar Computerwetenschappen aan de VU, onderkent dat de wijze van toetsing verandert door toepassingen zoals ChatGPT. 
De campus van de University of Sidney, een van de Go8. Beeld: knowledgeispower3

Het Australische hoger onderwijs is dermate geschrokken van de mogelijkheden die ChatGPT biedt dat acht vooraanstaande universiteiten (de Go8) besloten om hun examinering waar nodig om te gooien. Concreet betekent dat: vaker toetsen afnemen met pen en papier. De groep van acht zet daarnaast in op het opsporen van het gebruik van toepassingen zoals ChatGPT, wordt de voorzitter geciteerd door The Guardian. Aan de Universiteit van Sidney is ‘het genereren van content middels kunstmatige intelligentie’ zelfs in de regelementen opgenomen als vorm van fraude. 

Wedden op pen en papier 

Door het herontwerp van toetsen en examens willen de coalitie van acht de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie zelfs voorblijven, zegt hun voorzitter. Het is echter de vraag of pen en papier het zullen winnen van geavanceerde AI-programma’s zoals ChatGPT. De ontwikkelingen op het gebied van zulke toepassingen zullen elkaar waarschijnlijk sneller opvolgen dan de regelgeving kan bijhouden.  

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De wekelijkse nieuwsbrief is nog korte tijd gratis te ontvangen. De voorwaarden vindt u hier.

Daarnaast hoeft het gebruik van kunstmatige intelligentie niet op gespannen voet te staan met goed onderwijs en goede examinering. Kunstmatige intelligentie kan studenten helpen bij het leren, betoogde Pieter van Boheemen onlangs op ScienceGuide. Men kan studenten beter leren om het goed te gebruiken, wordt ook door sommigen in het Australische hoger onderwijs beaamd.  

ChatGPT verandert toetsing 

“Het bestaat nu eenmaal, dus we kunnen studenten beter leren er verstandig mee om te gaan”, zegt ook VU-hoogleraar Felienne Hermans in gesprek met BNR. “We hebben dit overigens eerder gezien; een tijd geleden speelden dezelfde vraagstukken na de komst van Wikipedia. Op een gegeven moment vindt men daarin een weg, bijvoorbeeld door studenten te leren dat ze het wel mogen gebruiken maar het niet mogen overschrijven. Ook voor toepassingen zoals ChatGPT zullen we naar zo’n stramien gaan. Je mag het gebruiken, laat je erdoor inspireren, maar uiteindelijk moet je zélf iets produceren.” 

Eerder gezien of niet, ook Hermans ziet een verandering in de toetsing voor zich – bijvoorbeeld door studenten op computers van de universiteit een schrijfopdracht te laten maken. “Dan mogen ze er een uur mee spelen, gaan vervolgens de computers dicht of het internet eraf en moeten ze het zelf verwerken.” 

Het bereiken van het doel van toetsing kan dus degelijk door een toepassing zoals ChatGPT worden ondermijnd. “Als we een schrijfopdracht geven, willen we daarmee valideren dat de student iets echt begrepen heeft”, legt Hermans uit. “Als het antwoord door een computer geschreven wordt, is die schrijfopdracht niet langer een goed instrument om te toetsen of de student het goed snapt.” 

Laat studenten fouten van ChatGPT opsporen 

Met wat creativiteit kunnen de voortbrengselen van ChatGPT, die vaak feitelijke onjuistheden bevatten, het onderwijs zelfs ten goede komen, schetst de Amsterdamse hoogleraar. “Je kunt bijvoorbeeld zo’n toepassing een tekst over de Franse revolutie laten schrijven en je studenten de opdracht geven om er een bepaald aantal fouten uit te halen.” 

Zodoende oefenen studenten om alert te zijn in een wereld waarin de persoonlijke verantwoordelijkheid voor een geschreven tekst vervaagt. “We weten nu allemaal dat er op websites soms dingen staan die niet kloppen, maar dat daar altijd een persoon achter zit. Die wereld is voorbij. We zullen dus allemaal moeten leren herkennen of iets al dan niet door een mens is geschreven”, schetst Hermans. “Als er op internet twintig keer precies hetzelfde staat, of je komt in een stuk een rare zin tegen, moet je de vraag gaan stellen of het dan wel klopt.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK