Hofleverancier Microsoft brengt ChatGPT dieper in hoger onderwijs

Nieuws | de redactie
19 januari 2023 | Microsoft zou ChatGPT, de chatbot die veel losmaakt in het hoger onderwijs, op termijn willen integreren in programma's zoals Microsoft Word. Dat kan grote gevolgen hebben voor het hoger onderwijs. Microsoft, hofleverancier binnen het hoger onderwijs, investeert in elk geval miljarden dollars in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT.
Beeld: Annie Spratt

Het fenomeen ChatGPT zal nog maar weinigen in het hoger onderwijs onbekend zijn. Sommigen kiezen ervoor de mogelijke negatieve impacten van de software te ontwijken, anderen pleiten voor voorlichting en voorzichtige adoptie. Welke weg men ook kiest, het lijkt erop dat het hoger onderwijs de chatbot in ieder geval niet zal kunnen negeren.  

Na een tijd van veel geruchten is nu bevestigd dat Microsoft, aanbieder van één van de populairste digitale diensten in het hoger onderwijs, tien miljard dollar in OpenAI investeert. Dat bedrijf zit achter chatbot ChatGPT. De relatie tussen Microsoft en OpenAI is overigens niet nieuw; in 2019 werd al een miljard dollar in OpenAI geïnvesteerd. Door de nieuwe investeringen zou Microsoft 49 procent van de aandelen in handen krijgen. 

Integratie ChatGPT in Word 

Extra interessant is de verwachting dat Microsoft de chat-toepassing zou willen integreren in bekende programma’s zoals Microsoft Word. Zo zou ChatGPT in Word kunnen helpen met het aanvullen van woorden en hele zinnen.  

Dat kan gevolgen hebben voor het hoger onderwijs. Nu zou mogelijke toetsfraude met behulp van ChatGPT kunnen worden voorkomen door studenten een opdracht te laten maken op een computer zonder internetverbinding. Dan kan de website van de chatbot immers niet worden bereikt.  

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De wekelijkse nieuwsbrief is nog korte tijd gratis te ontvangen. De voorwaarden vindt u hier.

ChatGPT werkt echter op basis van een eigen database, en zoekt dus niet pijlsnel het internet af voordat het een tekst genereert. Als ChatGPT in Word wordt geïntegreerd, is er dus een scenario denkbaar waarbij het niet meer uitmaakt of de computer waarop een student een opdracht maakt wel of niet is aangesloten op het internet. Het gebruik van Word is dan voldoende om van de chatbot te kunnen profiteren.  

Australische universiteiten zien zich nu al genoodzaakt om studenten vaker toetsen met pen en papier te laten maken. 

AI-model achter ChatGTP wordt beschikbaar 

Voordat Microsoft en OpenAI de miljardeninvestering officieel bevestigden, bracht Microsoft-baas Satya Nadella al naar buiten dat ChatGPT binnenkort aan de Azure OpenAI Service zal worden toegevoegd. Binnen die dienst kunnen ontwikkelaars gebruikmaken van verschillende soorten en modellen van kunstmatige intelligentie. Het AI-model van ChatGPT was daarin eerst nog niet beschikbaar, maar wordt dat nu wel, en meteen voor iedereen.  

In de aankondiging sprak Microsoft-baas Nadella al van een “doorgaand partnerschap met OpenAI”. Dat bedrijf werd overigens opgericht door onder andere Elon Musk, inmiddels (mede-)eigenaar van Twitter en SpaceX. Musk heeft geen aandelen in OpenAI en vervult sinds 2019 geen duidelijke rol meer bij het bedrijf, maar zou nog wel een rol vervullen als adviseur. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK