Juist rond debat over internationalisering komen definitieve instroomcijfers later

Voor het eerst in lange tijd worden de definitieve instroomcijfers van het hoger onderwijs later gepubliceerd. Deze cijfers worden normaal in de eerste week van februari gepresenteerd. Nu wordt het zeker half maart.
Het ministerie van OCW levert de cijfers dit jaar later aan, laten de Vereniging Hogescholen en UNL gezamenlijk aan ScienceGuide weten.
“De reden dat het langer duurt dan eerdere jaren, is een wijziging in de procedure”, zegt een woordvoerder van OCW. “Dit jaar moeten UNL en VH de gegevens van DUO aanvragen via een nieuwe procedure, door een recente wetswijziging in WRO. Als deel van die procedure mag DUO de gegevens pas sturen als een formeel Besluit daartoe in de Staatscourant gepubliceerd is.”
Internationalisering in hbo en wo
Uit de voorlopige instroomcijfers, die in november 2022 werden bekendgemaakt, bleek nog dat de aantallen internationale hbo-studenten van binnen en buiten de EER toenamen met respectievelijk 3,4 procent en 16,7 procent in 2022. Het aantal Nederlandse hbo-studenten nam daarentegen af met meer dan zevenduizend.
De nieuwsbrief is exclusief toegankelijk voor medewerkers van onze partners.
Bij de universiteiten nam het aantal internationale studenten in 2021 toe met 14,2 procent ten opzichte van 2020. Het totale aantal internationale studenten lag toen op 78.628. Volgens de voorlopige instroomcijfers bij universiteiten is die groei afgenomen.
Maximumaantal internationale studenten is bereikt
Te midden van het politieke debat over de internationalisering van het hoger onderwijs blijft de ontwikkeling van het aantal internationale studenten in Nederland daarmee onduidelijk. Dinsdag liet de minister nog weten dat het maximumaantal internationale studenten wat hem betreft is bereikt. De wervingsstop, die hij na druk van de kamer oplegde aan het hoger onderwijs, wordt door hem gehandhaafd.
In maart stuurt Dijkgraaf de Tweede Kamer een brief over zijn strategie ten aanzien van internationalisering in het hoger onderwijs.
Meest Gelezen
Bekostiging per student in het hbo en wo gaat dalen
NS onderzoekt financiële prikkels om studenten uit de spits te weren
Fel debat over internationalisering tekent zich af in hoger onderwijs
VVD ruilt kennisgeld Groeifonds in voor fossiel belastingvoordeel
De student als consument maakt vrouwelijke docenten extra kwetsbaar
