Juist rond debat over internationalisering komen definitieve instroomcijfers later

Nieuws | de redactie
2 februari 2023 | De Tweede Kamer wil een rem op de instroom van internationale studenten. De minister stuurt in maart een brief met zijn plannen daarvoor. Ondertussen verschijnen de definitieve instroomcijfers voor het eerst sinds lange tijd niet begin februari, terwijl daaruit de ontwikkeling van het aantal internationale studenten zal blijken. Dat komt doordat het ministerie van OCW deze cijfers later heeft aangeleverd, zeggen de koepels.
Beeld: Guilherme Stecanella

Voor het eerst in lange tijd worden de definitieve instroomcijfers van het hoger onderwijs later gepubliceerd. Deze cijfers worden normaal in de eerste week van februari gepresenteerd. Nu wordt het zeker half maart.  

Het ministerie van OCW levert de cijfers dit jaar later aan, laten de Vereniging Hogescholen en UNL gezamenlijk aan ScienceGuide weten.

“De reden dat het langer duurt dan eerdere jaren, is een wijziging in de procedure”, zegt een woordvoerder van OCW. “Dit jaar moeten UNL en VH de gegevens van DUO aanvragen via een nieuwe procedure, door een recente wetswijziging in WRO. Als deel van die procedure mag DUO de gegevens pas sturen als een formeel Besluit daartoe in de Staatscourant gepubliceerd is.”  

Internationalisering in hbo en wo 

Uit de voorlopige instroomcijfers, die in november 2022 werden bekendgemaakt, bleek nog dat de aantallen internationale hbo-studenten van binnen en buiten de EER toenamen met respectievelijk 3,4 procent en 16,7 procent in 2022. Het aantal Nederlandse hbo-studenten nam daarentegen af met meer dan zevenduizend.  

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De wekelijkse nieuwsbrief is nog korte tijd gratis te ontvangen. De voorwaarden vindt u hier.

Bij de universiteiten nam het aantal internationale studenten in 2021 toe met 14,2 procent ten opzichte van 2020. Het totale aantal internationale studenten lag toen op 78.628. Volgens de voorlopige instroomcijfers bij universiteiten is die groei afgenomen.  

Maximumaantal internationale studenten is bereikt 

Te midden van het politieke debat over de internationalisering van het hoger onderwijs blijft de ontwikkeling van het aantal internationale studenten in Nederland daarmee onduidelijk. Dinsdag liet de minister nog weten dat het maximumaantal internationale studenten wat hem betreft is bereikt. De wervingsstop, die hij na druk van de kamer oplegde aan het hoger onderwijs, wordt door hem gehandhaafd.

In maart stuurt Dijkgraaf de Tweede Kamer een brief over zijn strategie ten aanzien van internationalisering in het hoger onderwijs.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK