Minister mengt zich niet in kwestie Buijs op UvA

Nieuws | de redactie
20 februari 2023 | In antwoord op Kamervragen van de PVV en Forum voor Democratie laat minister Dijkgraaf weten niet in de kwestie te treden rondom Laurens Buijs. Deze docent aan de UvA hekelt de woke-cultuur op de Amsterdamse universiteit.
Laurens Buijs op bezoek bij Forum Inside.

Laurens Buijs, die een aantal weken geleden een artikel schreef op de opiniepagina van Folia, keerde zich tegen de zogenaamde ‘woke-cultuur’ binnen de sociale wetenschappen. Hij schreef onder meer: ‘Ik zie het verschijnsel “non-binair” en de bijbehorende obsessie met “voornaamwoorden” als een lege hype.’ Vervolgens riepen studenten op om hem geen les meer te laten geven. Ook nam de opleidingsdirecteur van de opleiding waar Buijs doceert afstand van zijn uitspraken. Voor de PVV en FvD was het aanleiding om Kamervragen te stellen, die nu beantwoord zijn. 

Uitspraken van Buijs zijn geen beleid van UvA 

Minister Dijkgraaf is het oneens met Harm Beertema (PVV) dat de opleidingsdirecteur geen afstand mag nemen van de uitspraken van Buijs. “In een brief aan studenten schrijft de betrokken opleidingsdirecteur dat docenten, bestuurders en ondersteunende staf afstand nemen van de oordelen en uitingen van de heer Buijs over non-binariteit. Daarmee draagt de opleidingsdirecteur uit dat iedereen welkom is bij de opleiding en op respect kan rekenen, en dat een opvatting van een van de medewerkers geen uitdrukking is van het beleid van de organisatie.” 

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De wekelijkse nieuwsbrief is nog korte tijd gratis te ontvangen. De voorwaarden vindt u hier.

De minister schrijft ook dat naar zijn mening de universiteit voor iedereen een veilig plek moet zijn, maar heeft daar wel een kanttekening bij. “Dit neemt niet weg dat de sociale veiligheid van studenten en medewerkers soms op gespannen voet kan staan met de vrijheid van meningsuiting en de academische vrijheid. In eerste instantie is het aan de bestuurders binnen de universiteiten om daar een verstandige weg in te vinden.” 

Een goede docent nodigt uit tot debat 

Vervolgens geeft de minister in het kort een handleiding voor het verzorgen van een debat binnen een academische context. “In een academische omgeving moet ruimte zijn voor een diversiteit van politieke en ideologische opvattingen van studenten en medewerkers. Docenten zijn vrij om politieke opvattingen te uiten maar dienen zich altijd bewust te zijn van de academische omgeving en hun positie daarin. Een goede docent nodigt studenten daarbij uit tot dialoog. Voorts is het op universiteiten een goed gebruik dat debatten voldoen aan de eisen die aan het academische debat worden gesteld. Denk aan weerlegbaarheid, argumentatie, kritiek, nieuwsgierigheid en respect.” 

De minister vindt het ook niet zijn taak om te treden in deze kwestie omdat een externe commissie nu onderzoek doet naar de meldingen van de heer Buijs. “De heer Buijs heeft bij het college van bestuur van de UvA een melding gemaakt naar aanleiding van zijn zorgen over de academische vrijheid. Het is nu aan de universiteit, en niet aan mij als minister van OCW, om die melding zorgvuldig te behandelen. Het college van bestuur heeft een onafhankelijke commissie ingesteld om de melding te onderzoeken. Ik heb vertrouwen in de handelswijze van het college van bestuur.” 

Voordat Robbert Dijkgraaf minister werd, was hij universiteitshoogleraar aan de UvA, dus hij kent de debatcultuur op zijn oude universiteit en is blij met de respectvolle manier waarop zijn oude universiteit omgaat met de kwestie Buijs. “Ik ken de UvA als een universiteit waar debat en dialoog, over wetenschappelijke en maatschappelijke kwesties, wordt gestimuleerd en gewaardeerd. Zo ken ik alle Nederlandse universiteiten. De heer Buijs heeft onder andere kritiek geuit op het diversiteitsbeleid van de UvA. Dit is zijn goed recht. De betrokken opleidingsdirecteur en de chief diversity officer van de UvA hebben in reactie op zijn kritiek het beleid van de UvA – naar mijn inschatting op een respectvolle wijze – toegelicht en verdedigd.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK