‘Pechstudent niet verantwoordelijk voor studeren onder leenstelsel’ 

Nieuws | de redactie
6 februari 2023 | De generatie ‘pechstudenten’ wordt effectief veroordeeld tot 35 jaar aan schulden terwijl ze niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor het feit dat ze onder het leenstelsel studeerden. Dat maakten FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond duidelijk met het toneelstuk 'De berechting van de pechstudent', opgevoerd in het Utrechtse TivoliVredenburg.
‘De berechting van de pechstudent’ door FNV Young & United en de LSVb

“De basisbeurs komt terug, maar de pechgeneratie wordt keer op keer in de kou gelaten”, stelde Joram van Velzen, voorzitter van de LSVb. Hij wijst erop dat de compensatie een tiende van de hoogte van de basisbeurs beslaat. “Door het gefaalde leenstelsel zijn we opgezadeld met torenhoge studieschulden waar we de komende 35 jaar mee zullen moeten zitten. Studenten worden veroordeeld tot een leven van schuld.”  

Oudere zus 

Op het podium droeg de student, genaamd ‘Stefan Gulden’, een afstudeerhoed en een paar handboeien. De aanklacht luidde dat Gulden zelf had besloten om in 2016 te gaan studeren en tijdens zijn studie te stoppen met zijn bijbaantje. “Iedereen weet dat een 17-jarige best in staat is om keuzes te maken die een jarenlange impact hebben”, betoogde de advocaat, genaamd ‘Karel Binet’.  

Daarnaast oreerde Binet dat het de eigen schuld was van de student dat hij niet de juiste ouders had en dat hij studeerde tijdens een pandemie. “Daarom vragen we u, edelachtbare, om de hoogst mogelijke straf op te leggen: 35 jaar schuld en uitsluiting van een hypotheek.” 

Schuld aan studie onder leenstelsel 

“In Nederland kennen we een recht op toegankelijk onderwijs”, wierp de advocaat van de student tegen. Omdat Gulden in 1998 was geboren, is het logisch dat hij in 2016 ging studeren en niet eerder of later.  

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De wekelijkse nieuwsbrief is nog korte tijd gratis te ontvangen. De voorwaarden vindt u hier.

“Is het dan echt zijn eigen schuld dat hij een papiertje nodig heeft om ergens te komen in deze wereld?” legde ze voor. “Is het zijn eigen schuld geweest dat zijn ouders hem daar niet bij konden helpen? Is het zijn schuld dat hij zo hard moest werken om rond te komen en dat het studeren onder corona hem zo zwaar viel? Is het zijn schuld dat hij in 1998 is geboren?” Tot slot wijst de advocaat erop dat de drie jaar oudere zus van Gulden wel de basisbeurs heeft ontvangen.  

Hoop op ruimere compensatie voor leenstelsel 

Hoewel het toneelstuk ludiek overkomt, is de situatie van Stefan Gulden niet uniek, vertelt Van Velzen. “We horen heel vaak van mensen wiens oudere broer of zus wel heeft kunnen studeren met 14.000 euro aan basisbeurs, en zelf helemaal niks hebben ontvangen.” De voorzitter hoopt met het stuk invloed te kunnen uitoefenen op de Tweede Kamer. Het eerstvolgende debat staat gepland op 13 februari. 

Minister Dijkgraaf zal, in navolging van minister-president Mark Rutte, in ieder geval niet over de ‘pechgeneratie’ spreken. “Je moet oppassen om dat woord te gebruiken”, zei Dijkgraaf eerder. “Wat weet je nu over hetgeen aankomende generaties nog gaan meemaken? Waarom zouden zij de ‘geluksgeneratie’ zijn. Ik snap het frame van pechgeneratie, maar ik heb zelf wel enige twijfel of dat het juiste woord is, eerlijk gezegd.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK