Internationale studenten Maastricht faliekant tegen verplichte cursus Nederlands

Nieuws | de redactie
15 mei 2023 | Bij de meest internationale universiteit van Nederland zitten studenten niet te wachten op verplichte cursussen Nederlands, zo bleek tijdens een verkiezingsdebat voorafgaand aan de verkiezingen voor de universiteitsraad van de Universiteit Maastricht. “Juist het feit dat de Universiteit Maastricht zich presenteert als ‘dé Europese universiteit van Nederland’ maakt deze instelling speciaal. Dat moet koste wat het kost worden beschermd”, zei Andrew William Scrivener, kandidaat voor NovUM. Zijn partij werd de grote winnaar van de verkiezingen.
De gekozen NovUM-kandidaten, met Andrew William Scrivener als tweede van rechts. Beeld: NovUM (via Instagram)

Hoger-onderwijsinstellingen in Nederland hebben de wettelijke plicht om de uitdrukkingsvaardigheid van hun internationale studenten in het Nederlands te verbeteren. Minister Dijkgraaf wil die plicht serieuzer gaan vormgeven om zo enige regie te houden op de internationalisering van het hoger onderwijs.  

De fractie van Scrivener is faliekant tegen verplichte Nederlandse taalcursussen voor buitenlandse studenten, zei hij. “Juist het internationale karakter maakt Maastricht zo speciaal. Het feit dat de colleges Engelstalig zijn en je geen Nederlands hoeft te spreken om hier te kunnen komen, is één van de fijnste elementen van studeren in Maastricht. Deze universiteit is internationaal en moet dat blijven. Kijk maar: dit is een debat voor de universiteitsraad, en we doen dit in het Engels. We moeten de Engelstalige traditie van deze universiteit zo hard mogelijk verdedigen.” 

De Universiteit Maastricht is in verhouding de meest internationale universiteit van Nederland. Vorig jaar kwam 56 procent van de UM-studenten uit het buitenland. 

Goed voor internationale studenten die blijven

Kandidaat-raadslid Sam Schulpen van List Lex vindt evenmin dat het verplicht moet zijn om Nederlands te leren. “Onze universiteit heeft juist veel opleidingen die internationaal georiënteerd zijn; denk maar aan European Studies en Global Studies. Die zijn gericht op de internationale omgeving; daar spreekt men Engels, geen Nederlands, helaas.” 

Wie in Nederland wil wonen, zal evenwel veel baat hebben bij het spreken van de Nederlandse taal, denkt Schulpen. “We zijn daarom wel voor het aanbieden van Nederlands taalonderwijs voor studenten die dat wel willen leren. Het werkt beter om hen vrijwillig iets te laten leren dan hen ertoe te dwingen.” 

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De nieuwsbrief is exclusief toegankelijk voor medewerkers van onze partners.

De eerste stap om het animo daarvoor te vergroten is het uitbreiden van het aanbod, zegt hij. “Wie nu Nederlands wil leren bij de universiteit, kan vaak geen plaats meer krijgen in zo’n cursus. Eerst moet de capaciteit omhoog, zodat men überhaupt Nederlands kán leren. Daarna kunnen we aan promotie gaan denken. ‘Wil je carrière maken in Nederland? Dan zijn hier wat taalcursussen voor specifieke beroepen’, bijvoorbeeld”, aldus Schulpen. 

Universiteit moet werken aan sociale veiligheid 

Ook de sociale veiligheid van studenten werd uitgebreid besproken tijdens het debat. Zo werd het probleem aangekaart dat UM-studenten soms erg afhankelijk zijn van tutors, maar lang niet altijd tevreden zijn over dier begeleiding. Om dat te verbeteren is het belangrijk de academische vaardigheden van deze tutors te vergroten, zei Scrivener. “We moeten echter evengoed zorgen dat voor eenieder kraakhelder is waar grenzen liggen met betrekking tot relaties en lastigvallen. Dat is echt een belangrijke kwestie waaraan de universiteit moet werken.” 

Het onderwerp ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’ is niet onbekend bij de Universiteit Maastricht. Zo werd onlangs bekend dat de UM twee hoogleraren (van wie één onder het MUMC valt) heeft weggestuurd vanwege grensoverschrijdend gedrag. Tegelijkertijd doet de universiteit actief onderzoek naar ervaringen met seksueel wangedrag onder studenten. Onlangs vertelde bestuursvoorzitter Rianne Letschert aan De Limburger hoe ze afwegingen maakt bij het omgaan met zulke gevallen. 

“We moeten ervoor zorgen dat de universiteit is toegerust om mensen met ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag bij te staan, en tevens in staat is om actie te ondernemen tegen daders”, zei Schulpen. “Het moet bij slachtoffers bekend zijn dat elke faculteit een commissie heeft waarbij ze zich kunnen melden voor ondersteuning.” 

NovUM haalde vijf van de tien zetels voor de universiteitsraad. Zo’n twintig procent van de Maastrichtse studenten bracht een stem uit. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK