Studenten van Erasmus Universiteit willen meer klimaatactie 

Nieuws | de redactie
22 mei 2023 | Fossiele bedrijven mogen niet meer op carrièrebeurzen van de Erasmus Universiteit staan, de Erasmus Universiteit mag geen onderzoeksgelden ontvangen van fossiele bedrijven en binnen vijf jaar moeten alle banden met de olie- en gasbedrijven verbroken worden. Dat willen studenten in de medezeggenschap van de Rotterdamse universiteit.
foto: RSM Erasmus

Gezien de huidige discussie over de banden tussen de fossiele industrie en de universiteiten, ook in het licht van de recente bezettingen, is het belangrijk dat er actie wordt ondernomen, zeggen studenten in de medezeggenschap van de Erasmus Universiteit. Zij roepen het College van Bestuur op om de banden met de fossiele industrie te verbreken. 

Te grote invloed op de studentenpopulatie 

De relatie met de fossiele industrie is potentieel zeer problematisch omdat het de wetenschappelijke integriteit kan bedreigen, schrijven de studenten in een discussiestuk. Tevens laken ze de invloed op de studentenpopulatie die fossiele bedrijven hebben dankzij banden met de universiteit, en wijzen ze erop dat fossiele bedrijven door die banden maatschappelijke erkenning krijgen. 

“Meerdere klimaatakkoorden zijn geschonden en het oorspronkelijke doel van een maximale wereldwijde opwarming van 1,5 °C is niet meer haalbaar. De wetenschap is duidelijk: de wereld verkeert in een staat van klimaatnood en we moeten overschakelen naar de noodtoestand”, schrijven de studenten. “Het verbranden van fossiele brandstoffen door de mensheid heeft voldoende broeikasgassen uitgestoten om de samenstelling van de atmosfeer aanzienlijk te veranderen, en de gemiddelde wereldtemperatuur is gestegen met 1,3 tot 1,4 °C.” 

Een lange traditie van greenwashing 

De studenten stellen nadrukkelijk dat dit geen links of rechts probleem is, maar een kwestie van langetermijnoverleving, intergenerationele rechtvaardigheid en gelijkheid. Ondertussen stijgen de winsten van fossiele bedrijven exceptioneel; Shell maakte afgelopen jaar meer dan 200 procent winst, en andere fossiele bedrijven lieten soortgelijke of hogere winstmarges zien.  

Tegelijkertijd hebben deze bedrijven een lange traditie van greenwashing, deels middels onderzoek dat is gedaan door universiteiten.  

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

Daarom hebben de studenten van de medezeggenschap een eisenpakket opgesteld voor het College van Bestuur (CvB) van de Erasmus Universiteit. De eerste eis is al ingelost, namelijk het uitroepen van de klimaatnoodtoestand. Dat is echter niet genoeg, vinden ze. Zo moet er allereerst volledige transparantie komen over de samenwerking met fossiele bedrijven. Ook moet het CvB beloven dat er geen nieuwe samenwerkingen met fossiele bedrijven worden aangegaan, en mogen er geen sponsorgelden voor onderzoek en donaties van fossiele bedrijven worden ontvangen. Datzelfde moet gaan gelden voor bedrijven die zijdelings betrokken zijn bij de fossiele industrie. 

Verder mogen universiteitsmedewerkers geen functies bekleden bij fossiele bedrijven, moeten de namen van fossiele bedrijven uit EUR-gebouwen worden verwijderd, moet de universiteit zich terugtrekken uit de samenwerking met Vopak, Shell, Finco Fuel Group en Schiphol bij het Energy Transition Fund, en moet het Erasmus Trustfronds geen geld aannemen van fossiele bedrijven. Dit fonds geeft alumni en bedrijven de mogelijkheid geld te storten voor de financiering van studiebeurzen en onderzoeksprogramma’s. 

Namen verwijderen uit gebouwen 

Net zoals de tabaksindustrie niet welkom is op carrièrebeurzen van de Erasmus Universiteit, moet de fossiele industrie daar niet welkom zijn, vinden de studenten. “Verbied fossiele brandstofbedrijven bij carrièreweken en evenementen op de campus. Sta niet toe dat vacatures van deze bedrijven intern gedeeld worden met studenten of personeel. Stel daarbij een beleid in dat identiek is aan het beleid dat de EUR heeft ingesteld voor de tabaksindustrie”, zo zegt de studentenraad van de EUR. 

De Erasmus Universiteit hoeft niet alleen met heel veel dingen te stoppen. De samenwerking met duurzame bedrijven moet juist worden uitgebouwd; hun kennis kan bijdragen aan een duurzame toekomst, zo schrijven de studenten. Alle denkbare banden met de olie- en gasbedrijven moeten wat hen betreft echter binnen vijf jaar verbroken zijn. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK