Universiteiten in Florida vrezen strijd tegen ‘woke’ 

Nieuws | de redactie
16 mei 2023 | Academici en voorvechters van vrije meningsuiting waarschuwen voor een nieuw tijdperk van academische intimidatie in Florida. Dit komt nadat de staat heeft gestemd voor enkele van de strengste beperkingen op de onafhankelijkheid van universiteiten in Amerika.
Ron DeSantis bij de ondertekening van zijn woke-wetten.

Diversiteitsprogramma’s aan universiteiten in Florida mogen niet langer door de overheid worden gefinancierd. Ook is het behandelen van gendertheorieën in verplichte vakken verboden. Volgens de conservatieve gouverneur van Florida, Ron DeSantis, worden programma’s voor diversiteit, gelijkheid en inclusie (Diversity, Equality, Inclusion; DEI) momenteel misbruikt.

Volgens hem zou de afkorting eigenlijk moeten staan voor ‘discriminatie, uitsluiting en indoctrinatie’ (Discrimination, Exclusion, Indoctrination), zo verklaarde hij tijdens een persconferentie. De Republikein DeSantis gaat ervoor zorgen dat het gehele experiment met diversiteit en inclusie in Florida zal worden stopgezet. Dit zei hij tijdens de ondertekening van de nieuwe wet, die vanaf 1 juli 2023 van kracht wordt. 

De westerse canon moet weer worden onderwezen 

De nieuwe wet bepaalt dat openbare universiteiten geen publieke middelen meer mogen besteden aan diversiteitsprogramma’s. Tevens verbiedt de wet de behandeling van gendertheorieën en de zogenaamde Critical Race Theory, die ingaat op racisme in de Verenigde Staten. Daarnaast wordt geëist dat ‘de westerse canon’ wordt onderwezen in kernvakken, terwijl vakken over identiteitspolitiek of systemisch racisme worden verboden. 

Deze wet, die op maandag door DeSantis is ondertekend, is de nieuwste toevoeging aan een reeks maatregelen van conservatieve Amerikaanse politici. De maatregelen hebben het gemunt op het bestuur van scholen, universiteiten en bibliotheken in het hele land, inclusief het verbieden van bepaalde boeken. 

Angst en zelfcensuur 

Volgens critici ondermijnen dergelijke maatregelen een gezonde en functionerende democratie, en creëren zij een klimaat van angst en zelfcensuur onder docenten, bibliothecarissen en universitaire faculteitsleden. Alleen al het benoemen van structureel racisme of discriminatie op basis van geslacht of seksualiteit kan werknemers hun baan kosten, aldus Khalil Gibran Muhammad, de Ford Foundation Professor of History, Race and Public Policy aan de Harvard Kennedy School. 

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De nieuwsbrief is exclusief toegankelijk voor medewerkers van onze partners.

“We leven in een cultuur van angst en zijn bezorgd over de repercussies. Wat duidelijk is, is dat we voorzichtig moeten zijn met wat we onderwijzen,” zegt Alexandra Cornelius, directeur van genderstudies aan de Florida International University, tegen de Financial Times. 

Deze wet in Florida volgt op een reeks recente acties en bedreigingen, die academici aan publiek gefinancierde universiteiten in Florida hebben genoodzaakt bepaalde cursussen te censureren. Academici uit Florida zoeken nu elders naar banen. Ze maken vaker gebruik van persoonlijke e-mails teneinde bevelen om niet met de media te spreken te omzeilen. 

Verplicht lijsten bijhouden na ‘Stop Woke Act’

DeSantis ondertekende in 2022 de “Stop Woke Act” om het onderwijs over ras en gender te beperken. Hij heeft ook geprobeerd discussies over LGBT+-onderwerpen op scholen te verbieden. Academici wordt belemmerd om zich uit te spreken over diversiteitsbeleid en universiteiten wordt verplicht om lijsten samen te stellen van diversiteitsprogramma’s, met als doel de financiering stop te zetten. 

Bovendien heeft de gouverneur het bestuur van het New College, een kleine universiteit voor vrije kunsten, vervangen en een conservatieve activist aangesteld als toezichthouder. Deze toezichthouder bekritiseert kritische rassentheorie. Sindsdien is een bibliothecaris ontslagen en zijn docenten vervroegd met pensioen gegaan of vertrokken. 

Inmiddels vinden er in de Verenigde Staten verschillende demonstraties plaats tegen het beleid van DeSantis in Florida, maar ook tegen andere conservatieve staten die eveneens anti-’woke’ maatregelen hebben genomen. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK