OCW komt met boetegolf voor massale wetsovertreding door privaat onderwijs 

Nieuws | de redactie
25 juli 2023 | Demissionair minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft besloten om diverse private onderwijsinstellingen bestuurlijke boetes op te leggen. Onderzoek door de Inspectie van het Onderwijs had aan het licht gebracht dat studenten van deze onderwijsinstellingen onjuist werden geïnformeerd over cursussen die werden aangeboden als officiële diploma's. Deze praktijken tasten de naam en reputatie van het Nederlandse hoger onderwijs aan, zegt de minister.
Hogeschool TIO
Beeld: Hogeschool TIO, een van de bestrafte instellingen.

Het ministerie heeft maar liefst dertien private aanbieders aangewezen die boetes moeten betalen. Onder hen bevinden zich bekende namen zoals LOI, NCOI en NTI, naast Hogeschool TIO, de Bestuursacademie Nederland, Hogeschool Schroevers, Hogeschool ISBW, Pro Education, Hogeschool Markus Verbeek Praehep, Hogeschool Luzac, Hogeschool Scheidegger en SRM. De opgelegde boetes variëren van 5.000 tot 25.000 euro. 

NCOI krijgt hoogste boete 

NCOI ontvangt de hoogste boete van maar liefst 207.250 euro vanwege de suggestie dat ze een universiteit zouden zijn, terwijl dit niet het geval is. Andere hogescholen zijn tekortgeschoten in hun voorlichting over de aard van de graden, waardoor studenten onvoldoende in staat waren om een goed oordeel te vormen over de inhoud en de opzet van het onderwijs. 

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

Het is van essentieel belang dat studenten duidelijk inzicht hebben in de graad die ze behalen na afronding van hun opleiding. De Inspectie benadrukt dat de communicatie van de instelling geen enkele suggestie mag wekken tot het verkrijgen van een graad als dit niet het geval is. Te vaak blijkt dat het door de NVAO geaccrediteerde opleidingsaanbod onvoldoende wordt onderscheiden van het losse cursusaanbod bij veel instellingen. Ook worden verhullende termen, zoals een hbo-getuigschrift, gebruikt om cursussen als masteropleidingen aan te duiden terwijl dit niet terecht is. 

Tenzij het door de NVAO geaccrediteerd is 

Wanneer cursisten na voltooiing van het onderwijs een bewijsstuk ontvangen waarop de term ‘master’ wordt vermeld als onderdeel van de naam van de onderwijsvorm, mogen zij ervan uitgaan dat zij een Nederlandse graad volgens de Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek (WHW) hebben behaald. Het uitreiken van een dergelijk bewijsstuk voor een niet door de NVAO geaccrediteerde opleiding is een onterechte verlening van een graad. Daarom is het gebruik van de term ‘master’ als onderdeel van de naam van het onderwijsaanbod niet toegestaan, tenzij het aanbod daadwerkelijk door de NVAO is geaccrediteerd. 

Schaadt de goede naam van het Nederlandse hoger onderwijs 

Hoewel veel instellingen de Inspectie eerder hebben beloofd verbeteringen door te voeren in hun communicatie naar cursisten, hebben zij nagelaten dit daadwerkelijk te doen. Als gevolg daarvan heeft de Inspectie boetebesluiten opgesteld, die nu zijn overgenomen door de minister. 

De minister heeft besloten tot het opleggen van boetes omdat “het onterecht voeren van en het verlenen van beschermde graden de belangen schaadt van de maatschappij, het bedrijfsleven, afgestudeerden en teleurgestelde studenten. Ook de goede naam van het Nederlandse hoger onderwijs in binnen- en buitenland komt hierdoor in het geding.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK