Kamer wil minder geld voor kennis en minder internationale studenten

Nieuws | de redactie
22 september 2023 | De Kamer wil dat het kabinet nog dit jaar de wet 'Internationalisering in balans' aan de Kamer voorlegt en dat er snel minder Engels wordt gesproken in het hoger onderwijs. Ook wordt er gekort op kennis door het Groeifonds aan te spreken om de accijnzen op brandstof te verlagen.

Het waren de kortste Algemene Politieke Beschouwingen in jaren. Halverwege de middag was de demissionaire premier al klaar met zijn eerste termijn, en daarna konden de fractievoorzitters moties indienen; daar waren er veel van. De Kamer wilde nog veel aanpassen aan de begroting van 2024. Zoals al eerder duidelijk was geworden, had de VVD het initiatief genomen om geld uit het Groeifonds te gebruiken ter dekking van 1,2 miljard om een jaar langer de accijnzen op benzine te verlagen. Deze motie kon op grote steun rekenen in de Kamer; van BIJ1 tot de PVV waren voor. Enkele partijen zoals D66, PvdA, GL, VOLT, de Partij voor de Dieren, alsook het lid Gündoğan, konden het niet steunen.

Plunderen van het Groeifonds

Wederom ergerde Jesse Klaver zich eraan dat dit Groeifonds nu al voor de tweede keer geplunderd werd tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. “Vorig jaar was dit ook al het geval, toen om de Westerscheldetunnel tolvrij te maken. Nu wordt er nog een keer geld uit gehaald om de accijnsverlagingen te betalen. Hoe kan het nu dat de VVD, de partij van ondernemers en innovatie, zegt: ‘Het is eigenlijk best een goed idee dat we dit fonds plunderen?'”

Voor de VVD was dit toch minder belangrijk, aldus Sophie Hermans. “Het Groeifonds dient op zichzelf een goed doel. Een alternatief is dat je de lasten voor ondernemers verhoogt. Dit geld uit het Groeifonds is nog niet aan hen toegekend; het is nog niet besteed. Als ik dan een keuze moet maken, ook al is het een dilemma, kies ik ervoor om wat van dat geld te gebruiken om de vaste lasten een beetje te verlagen voor alle huishoudens.”

Op deze manier heb je niks aan het Groeifonds

Klaver stelde voor om het hele Groeifonds maar af te schaffen, want op deze manier heeft het geen nut. “Het gaat over de toekomst van Nederland. En we hebben met elkaar bedacht: we moeten geld apart zetten, zodat politici er niet in gaan graaien. Als dit gewoon een grabbelton wordt om er bij iedere Politieke Beschouwing opnieuw een beetje geld uit te halen, schaf het dan maar af en voeg het toe aan de algemene middelen. Want op deze manier heb je er niks aan.”

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

Een ander punt dat ook al tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen aan de orde kwam, was de instroom van internationale studenten en kennismigratie. De VVD diende samen met Pieter Omtzigt een uitgebreide motie in om snel de 30%-regeling af te bouwen, een fiscale regeling voor kenniswerkers waardoor ze een deel van hun salaris belastingvrij ontvangen. UNL heeft zich altijd verzet tegen het versoberen van deze regeling omdat veel internationale onderzoekers op universiteiten hier gebruik van maken. Maar volgens de VVD en Omtzigt zorgt dit voor meer migratie naar Nederland.

Snel handhaven op het Nederlands in het hoger onderwijs

Daarnaast willen de VVD en Omtzigt dat het kabinet nog dit jaar het door universiteiten en hogescholen zo gewraakte wetsvoorstel ‘Internationalisering in Balans’ naar de Kamer stuurt. Ook moet het kabinet gaan handhaven op het gebruik van het Nederlands in het hoger onderwijs.

Beide partijen vinden ook dat het kabinet actie moet ondernemen om het voor buitenlandse studenten moeilijker te maken om aanspraak te kunnen maken op studiefinanciering. Minister Dijkgraaf heeft onlangs deze regels versoepeld vanwege een gerechtelijke uitspraak. Europese studenten hoeven nu minder uren per maand te werken om toch aanspraak te kunnen maken op de basisbeurs en de aanvullende beurs. Deze motie werd ook aangenomen, maar hier waren GroenLinks, D66, PvdA, Volt en PvdD ook tegen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK