BBB kan uitweg zijn in internationaliseringsdiscussie  

Nieuws | door Frans van Heest
29 november 2023 | “Ik ben groot, groot voorstander van Engelstalig onderwijs, ook omdat ik zelf heel veel internationale studenten had”, zegt BBB-Senator Frans van Knapen. Hij is er trots op dat Nederlandse universiteiten zo goed zijn en veel buitenlands talent naar Nederland wil komen. Met deze warme woorden van de BBB over internationalisering lijkt er hoop te zijn voor universiteiten en hogescholen.
Ilona Lagas fractievoorzitter van de BBB in de Eerste Kamer en Frans van Knapen, in gesprek met minister Dijkgraaf.

In de Tweede Kamer stemde Caroline van der Plas begin dit jaar nog voor alle denkbare en verregaande moties om de internationalisering in te perken – bijvoorbeeld de motie van Harm Beertema (PVV), die alle bachelor-opleidngen zonder uitzondering in het Nederlands wilde zien. Ook een motie van de FvD, die studenten uit het buitenland geen voorrang meer wilde geven bij studentenhuisvesting, kreeg de steun van de BBB.  

BBB in de Senaat wil iets anders dan in de Tweede Kamer 

Zowel de getalsmatige verhoudingen als de opvattingen van de BBB lijken in de Eerste Kamer van een geheel andere orde te zijn dan in de Tweede Kamer. Dat werd duidelijk bij een kennismakingsgesprek van minister Dijkgraaf met de nieuwe Eerste Kamer, die deze zomer is geïnstalleerd.  

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De minister mocht bij deze kennismaking zijn beleidsdoelstellingen komen uitleggen, onder andere over de herwaardering van het beroepsonderwijs en de investeringen die voor rust en ruimte in de wetenschap moeten zorgen. Senatoren mochten vragen stellen aan de minister. Daarbij bleek dat BBB-senator Frans van Knapen, tevens hoogleraar in ruste bij de Universiteit Utrecht, andere opvattingen over internationalisering heeft dan zijn collega’s van de BBB aan de Bezuidenhoutseweg.  

Van Knapen, die dierenarts is, weet uit eigen ervaring hoe aantrekkelijk Nederland is voor internationaal talent, zo zei hij tegen demissionair minister Dijkgraaf. 

BBB is groot bewonderaar van het aantrekken van internationaal talent 

“Ik ben een groot bewonderaar van hoe wij het voor elkaar krijgen dat we in Nederland het wetenschappelijk onderwijs zo aantrekkelijk weten te maken, dat wij overstelpt worden met migrantenstudenten”, liet Van Knapen optekenen. 

De BBB-senator verwees daarbij naar een interview met minister Dijkgraaf dat dit weekend in het NRC verscheen. Daar liet Dijkgraaf blijken toch wat meer ruimte te laten voor Engelstalig onderwijs bij bepaalde opleidingen. Van Knapen was zichtbaar opgelucht. “De minister heeft wat mij betreft een goede escape gevonden. Toch wil ik u vragen: kunt u dat nog een keer hier uitleggen? Want ik was daar een groot, groot voorstander van, omdat ik ook heel veel internationale studenten had. In mijn vakgroep was de gangbare taal Engels.” 

Dat willen wij ook! 

In zijn antwoord liet de minister doorschemeren dat het Nederlandse hoger onderwijs te lijden heeft onder het eigen succes. “Ik spreek heel veel internationale collega’s en die vragen mij: hoe hebben jullie dat gedaan? Dat willen wij ook! Wij zitten inmiddels echter al in de volgende fase. Waar is het gewoon te veel? Waar zien we nadelig effecten in termen van huisvesting en volle collegezalen? Daarnaast zien we dat de blijfkans bij sommige studierichtingen heel erg laag is. Daar zouden we dus wel wat meer willen doen”, aldus Dijkgraaf  

“Onze universiteiten en ons onderwijs krijgt hele hoge rapportcijfers. Daarom komen die buitenlandse studenten”, legde de minister aan de Eerste Kamer uit. “Daar moeten we dus ook trots op zijn. We willen echter niet dat de wal het schip gaat keren. Daarom is dit het goede moment om daar met nuance over te praten, en ik hoop dat we op die manier ook het debat kunnen voeren. Er zijn heel veel goede redenen om internationale studenten te hebben en te koesteren, maar het wetsvoorstel heet ‘Internationalisering in balans.’ Ik denk de balans, waarbij je het gevoel hebt dat je controle hebt, erg belangrijk is. Dus daar zijn we hard mee bezig.” 

Heel veel kritiek op ons voorstel 

De minister legde uit dat het wetsvoorstel afgelopen zomer in consulatie is gegaan. “Daar hebben we heel veel kritiek op gekregen. Ook in de uitvoering. Nu zijn we bezig met het aanscherpen. Daar schrijf ik binnenkort ook nog een brief over aan de Tweede Kamer.” De Tweede Kamer heeft bij de politieke algemene beschouwingen afgelopen september namelijk een motie van de VVD en NSC aangenomen die het kabinet de opdracht meegaf om het wetsvoorstel nog voor het eind van het jaar aan de Kamer te sturen.  

Als de BBB in de Senaat even vasthoudend voor de internationalisering van het hoger onderwijs pleit als de BBB-fractie in de Tweede Kamer zich juist tegen heeft getoond, biedt dat kansen voor universiteiten en hogescholen. Sinds de verkiezingen voor de Provinciale Staten van maart dit jaar is de BBB met afstand de grootste partij in de Senaat. Daarmee kan het met gemak een meerderheid vormen met links-progressieve partijen zoals D66, GroenLinks-PvdA en Volt. Ook die partijen willen niet zo ver gaan als de plannen van de minister, laat staan de plannen van aankomende kabinet. 

Frans van Heest : 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK