Omtzigt inspireert Vlaamse Christendemocraten om buitenlandse studenten te weren
Het ‘huisartsenplan’ van de Vlaamse politieke partij CD&V bevat een quotum voor het aantal buitenlandse studenten dat in België wordt toegelaten tot geneeskundeopleidingen. Zo moet en, in strijd tegen het tekort aan huisartsen in Vlaanderen, meer ruimte komen voor Vlaamse geneeskundestudenten. Maar liefst drie op de vier gemeenten in Vlaanderen is ‘huisartsarm’, aldus de partij.
Word abonnee!
Alleen met uw bijdrage kan ScienceGuide bestaan. Word abonnee voor slechts €85 per jaar (incl. 9% BTW), ontvang 50 keer per jaar de nieuwsbrief en draag bij aan een onafhankelijk platform voor het hoger onderwijs.
Abonneer u hier
Momenteel volgen zo’n 1.600 buitenlandse studenten een opleiding geneeskunde in Vlaanderen. Daarmee vormen ze zo’n tien procent van de in totaal 15.500 geneeskundestudenten bij onze zuiderburen. Overigens bevat de groep buitenlandse studenten veel Nederlanders die in ons land zijn uitgeloot voor een geneeskundeopleiding en daarom hun heil over de grens zoeken.
Bij de Vlaams Nationalisten van de NV-A is er al langer ergernis over de grote Nederlandse instroom bij de opleidingen geneeskunde en diergeneeskunde. Nu wil ook CD&V de buitenlandse instroom maximeren en buitenlandse studenten daarnaast verplichten om minstens drie jaar in België te blijven werken. “Hier komen studeren als arts, is hier werken als arts”, klinkt het bij de partij.
Het is inderdaad een gelijkaardig idee
CD&V-partijvoorzitter Sammy Mahdi is geïnspireerd door Pieter Omtzigt. Die trekt immers in ons land ten strijde tegen het toenemend aantal buitenlandse studenten in het hoger onderwijs. “Het is inderdaad een gelijkaardig idee”, zegt Sammy Mahdi tegen de Vlaamse krant Het Belang van Limburg. “Al is het probleem in Nederland veel groter door de verengelsing van het hoger onderwijs daar. De toenemende internationale studentenpopulatie zorgt voor veel werklast bij Nederlandse universiteiten en zet de woningmarkt in studentensteden onder druk”, aldus Mahdi.
Ook in Vlaanderen stijgt het aantal internationale studenten jaar na jaar. Dit academisch jaar vormen zijn met 44.600 iets minder dan twintig procent van de in totaal 274.000 studenten. “Maar bij ons zorgt dat voorlopig niet voor grote problemen”, zegt Koen Verlaeckt, topman van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR). Uit een studie van de KU Leuven blijkt zelfs dat de internationalisering van het hoger onderwijs positieve gevolgen heeft voor de economie. “De kans dat buitenlandse studenten blijven plakken is groot”, legt Verlaeckt uit. “Velen van hen vinden uiteindelijk werk op onze arbeidsmarkt en dragen zo bij aan onze sociale zekerheid.”
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap