Kamer wil ‘raddraaiende’ studenten van de universiteit verwijderen
Minister Dijkgraaf kon zelf niet aanwezig zijn bij het Vragenuurtje in de Tweede Kamer. Hij werd vervangen door minister Paul (VVD). Haar partijgenoot Claire Martens-America mocht het debat, waarin de eigenlijke reden van de protesten onbenoemd bleef, aftrappen. De VVD’er toonde zich verbijsterd door de beelden van afgelopen week.
“We hebben de antisemitische posters gezien, barricades van stenen, kunst van de muur. Ik zag met eigen ogen hoe politieagenten meermaals opriepen om te vertrekken, en hoe Engelssprekende, gemaskerde relschoppers, inclusief Amsterdamse raadsleden, vanaf het dak de groep opzweepten. Vervolgens heeft heel Nederland kunnen kijken hoe de demonstraties zijn uitgemond in rellen, geweld tegen de politie, slooptochten, antisemitische leuzen en intimidatie van journalisten.”
Maillijsten van joodse studenten
Martens-America noemde decanen die aangeven dat misschien maar met maillijsten voor Joodse studenten te moeten gaan werken, zodat zij bij onrust gemaild kunnen worden. “En dat is het moment waarbij wij als land zijn aanbeland in 2024.”
De minister van primair en voortgezet onderwijs was ook geschrokken van de beelden uit Amsterdam, zei ze. “We zagen een universiteit die werd overgenomen door relschoppers. Die journalisten belaagden, agenten met stenen bekogelden en zelfs met ammoniak, die gebouwen sloopten. Het is nog het allerergste dat ze ervoor zorgden dat Joodse studenten en wetenschappers zich niet meer veilig voelen in hun eigen universiteit. Dat zijn geen demonstraties, dat zijn rellen.”
Kamer bezorgd over sommige docenten
Volgens de VVD-minister blijft het aan universiteiten zelf om de grens te trekken. “Universiteiten hebben de verantwoordelijkheid om de gang van zaken op de campus ordelijk te laten verlopen. Dat betekent dus ook dat je een grens trekt wanneer dat niet meer het geval is. Inmiddels is er een demonstratieprotocol opgesteld waarmee universiteiten dezelfde uniforme lijn trekken over welke afspraken er gelden rondom protesten. Wordt die grens overgegaan, dan is het aan de universiteit om in te grijpen”, zei ze tegen de Tweede Kamer.
De wekelijkse nieuwsbrief is nog korte tijd gratis te ontvangen. De voorwaarden vindt u hier.
Volgens Martens-America zouden er ook docenten zijn die zeggen dat er geen ruimte is voor zionisten aan de universiteit, wat de onveiligheid voor joodse studenten volgens haar vergroot. “Dat betekent dus eigenlijk dat er geen plek zou zijn in de ogen van deze docenten voor studenten die geloven in de Israëlische staat. Deze mensen moeten volgende week wel weer in de klas bij deze docenten. Dus hoe gaan we ervoor zorgen dat deze docenten in staat zijn om les te geven aan deze studenten?”
Joodse studenten kunnen naar de vertrouwenspersoon
De minister adviseerde deze studenten om naar de vertrouwenspersoon te gaan als zij zich onveilig voelen. “Als studenten zich volgende week weer in de collegebanken bevinden en zich niet oké of veilig voelen, moeten ze zich vrij voelen om contact op te nemen met vertrouwenspersonen. Deze vertrouwenspersonen zijn beschikbaar.”
Rosanne Hertzberger van NSC wilde weten waarom de ‘raddraaiers’ niet verwijderd kunnen worden van de universiteit om zo de veiligheid van alle studenten te kunnen garanderen. “Waarom is de UvA nu niet in staat om zelf de veiligheid te handhaven binnen haar eigen gebouwen? Dus bijvoorbeeld om buitenstaanders te weren, door bij de ingang te controleren op collegekaarten. Ook door niet alleen bij de rechter te kijken of de schade te verhalen is op studenten, maar om te kijken welke sancties mogelijk zijn, zoals het schorsen en misschien zelfs wel verwijderen van de universiteit, wanneer studenten vernielzuchtig blijken. Waarom kan dat niet?”
Geen hek rondom Roeterseiland
Volgens Paul wordt de identiteit soms al gecontroleerd, maar is het nu in ieder geval niet aan de orde om een groot hek rondom de Roeterseilandcampus van de UvA te zetten.
BBB-Kamerlid Claudia van Zanten, die eerder deze week het voorstel deed om de bekostig van de Haagse kunstacademie in te trekken vanwege een academische boycot jegens een Israelische instelling, vroeg aan de minister waarom een identificatieplicht op universiteiten nog niet verplicht is. Vorige week werd daartoe opgeroepen in een motie die op een brede Kamermeerderheid kon rekenen. Minister Paul zei dat haar collega Dijkgraaf dit niet eigenmachtig kan regelen, maar dat hij daarover in gesprek is met universiteiten. Zo’n identificatieplicht heeft wel heel wat voeten in aarde, waarschuwde ze. Dijkgraaf komt daar nog deze week op terug.
De BBB deed ook het voorstel om de studievisa in te trekken van alle studenten van buiten de EU die betrokken waren bij de protesten. Voor die vraag verwees de minister door naar het Openbaar Ministerie.
Kamer wil incompetente bestuurders vervangen
PVV’er Reindert Blauw, lid van de grootste fractie in de Kamer, vroeg aan de minister waarom de universiteitsbestuurders niet gecorrigeerd zijn vanwege hun optreden bij de UvA, en waarom ze desnoods niet vervangen worden. “Allereerst hulde aan het kordate optreden van de ME tegen het antisemitische tuig, wat dagenlang de Universiteit van Amsterdam terroriseerde”, liet Blauw optekenen. “Het is een schande dat zoveel goedwillende Joodse studenten geen onderwijs kunnen genieten. Ik wil weten hoe de minister ervoor gaat zorgen dat de incompetente universiteitsbestuurders zullen worden gecorrigeerd of zelfs worden vervangen.”
De minister zei dat haar collega Dijkgraaf al volop in gesprek is met bestuurders. “Deze kwalificaties laat ik voor rekening van de heer Blauw. Collega Dijkgraaf is heel intensief in gesprek met alle bestuurders om ervoor te zorgen dat de excessen die we hebben gezien, die we allemaal onacceptabel vinden, niet meer plaatsvinden. Hij heeft ook heel nadrukkelijk uitgesproken dat de bestuurders hun verantwoordelijkheid moeten nemen.”