VWS-minister verontwaardigd over bezuinigingen ten gunste van OCW
Vorige week woensdag kwamen coalitie- en oppositiepartijen tot het akkoord om bezuinigingen op de OCW-begroting te verzachten met een bedrag van 750 miljoen euro. Dit bedrag wordt grotendeels overgeheveld van het ministerie van VWS.
Minister Fleur Agema van VWS reageerde vandaag voor het eerst in de Kamer op deze nieuwe bezuinigingen. Die kwamen voor haar totaal onverwacht, vertelde ze. De VWS-minister heeft pas sinds maandag een overzicht met de precieze gevolgen van de plannen.
Waar NSC-voorman Pieter Omtzigt zich eerder verguld toonde met de extra-parlementaire werkwijze bij het veranderen van de begroting, waarbij OCW-minister Bruins slechts toeschouwer was, lijkt de macht momenteel vooral bij de tegenmacht te liggen. Agema was afgelopen donderdag namelijk graag zelf in de Kamer in debat gegaan om uitleg te geven, maar de coalitiepartijen hebben dit geblokkeerd, zegt ze.
Als reactie op de VWS-bezuiniging zijn inmiddels veel partijen uit het overleg voor het Integraal Zorgakkoord gestapt.
Hallucinante bezuinigingen op VWS
In het debat over het Integraal Zorgakkoord uitte D66-Kamerlid Paulusma stevige kritiek op het ‘slopen’ van het Integraal Zorgakkoord door de bewindslieden. “Ik maak mij ernstig zorgen”, stelde Paulusma. Ze wees op recent gepubliceerde cijfers waaruit blijkt dat de personeelstekorten vier keer groter zijn dan eerder werd aangenomen. “De wachtlijsten worden groter. Mensen zitten echt in nood en hebben grote zorgen, ook gezien de laatste hallucinante bezuinigingen op de vervolgopleidingen van verpleegkundigen.”
De minister ziet echter minder wolken voor de zon, en schoof de bezuiniging op de zorgopleidingen vervolgens in de schoenen van D66 zelf. “Het originele IZA staat gewoon overeind en is in volle ontwikkeling, overal in het land”, zei Agema. Specifiek op de door Paulusma genoemde ‘hallucinante bezuinigingen’ op medisch-specialistische opleidingen reageerde de minister met verbazing. “Wat ik jammer vind, is dat mevrouw Paulusma dit zo stelt. Het amendement dat donderdag is aangenomen, is nota bene van D66 zelf afkomstig.”
Het is heel kwalijk als ministers gaan liegen
Paulusma reageerde furieus op dit verwijt. “Het is heel kwalijk als ministers gaan liegen. Het amendement waar D66 aan heeft bijgedragen, had enkel en alleen de medisch specialisten tot doel.” Volgens het Kamerlid is er “in de achterkamers” tijdens onderhandelingen iets gebeurd waarop PVV-leider Wilders een grote stempel heeft gedrukt. Volgens haar kan het kan niet waar zijn dat de minister hierover niet geïnformeerd was.
D66 ontkende meermaals met klem dat de partij wilde bezuinigen op de opleiding van verpleegkundigen. “Er is donderdag gestemd over een amendement dat niet van ons was, waar wij ook tegen waren, en waarin expliciet stond dat er bezuinigd zou worden op de medisch-specialistische vervolgopleidingen”, aldus Paulusma. Ze riep minister Agema op om verantwoordelijkheid te nemen: “Kruip niet weg achter ‘ik ben niet geïnformeerd, ik vind het allemaal heel erg jammer.’ Sta voor wat u zelf doet, zou ik zeggen, en niet de schuld afschuiven op anderen. De bezuinigingen op de opleidingen voor verpleegkundigen zijn de verantwoordelijkheid van de minister en niet die van mijn partij.”
Pas sinds maandag duidelijkheid over gevolgen voor VWS
De discussie bereikte een kookpunt toen de minister een persoonlijk feit opvoerde. “Een Kamerlid maakt mij hier uit voor leugenaar, maar dat ben ik niet”, stelde de bewindspersoon. Ze legde uit dat de kwestie rond de bezuiniging op medisch-specialistische zorg ook haar heeft overvallen. “De maatregel als het gaat om de medisch specialistische zorgopleidingen is woensdagavond uit de lucht komen vallen. Het was mij onbekend, ik ken die maatregel niet. Ik heb er tot vrijdag over gedaan om überhaupt op mijn ministerie boven water te krijgen waar het dan over ging. Pas sinds maandag heb ik een beetje de contouren helder.” Kortom, minister Agema heeft dezelfde vragen als Kamerlid Paulusma, zei ze.
Achterkamertjes en schaduwoverleg
SP-Kamerlid Dobbe riep op tot volledige transparantie over het besluitvormingsproces rondom deze bezuiniging. “Ik stel voor dat alle informatie waarover wij niet beschikken gewoon op tafel komt, zodat we precies weten wie wat wist in welke achterkamertjes terwijl er daadwerkelijk over de begroting OCW werd besproken en tegelijkertijd een soort schaduwoverleg is geweest.” Het SP-Kamerlid verweet de minister ook dat zij eerder niet had deelgenomen aan het debat toen ze daartoe was uitgenodigd.
De oppositie heeft minister Agema vorige week donderdag namelijk uitgenodigd toen over de wijzigingen van de OCW-begroting werd gesproken. Coalitiepartijen BBB, VVD, PVV en NSC blokkeerden dit echter. Daar is Agema verbolgen over, zo blijkt nu. “Ook dit is een persoonlijk feit. Ik ben niet uitgenodigd voor dat debat wat over het amendement ging”, verklaarde de bewindspersoon. “Ik had graag gekomen. Ik had graag toegelicht wat de maatregel mij onbekend was en uit de lucht was komen vallen.”
Meest Gelezen
‘Uit naïviteit en gemakzucht heeft onderwijs zich laten inpakken door Big Tech’
‘Door minder verengelsing kunnen universiteiten verbinding met samenleving behouden’
Kamer vreest meer cyberaanvallen op hoger onderwijs na bezuinigingen
Hogeschool van Amsterdam legt samenwerking met fossiele industrie aan banden
Historische ongelijkheid tussen hbo en wo bemoeilijkt verwevenheid onderwijs en onderzoek