Individueel abonnement verdwijnt

Per 3 april 2025 hanteert ScienceGuide een nieuw tarief- en acceptatiebeleid.
Dit volgt op een jaar waarin ScienceGuide ervaring heeft opgedaan met een betaalde abonnementen-exploitatie. Die was gebaseerd op een tariefstructuur met een individueel abonnement (bewust middels een lage prijs toegankelijk gehouden voor individuele lezers) en een ‘one size fits all’-tarief voor organisaties in het hoger onderwijs en daarbuiten.
Het afgelopen jaar is echter gebleken dat veel bedrijven gebruikmaken van een enkel individueel abonnement à euro 85 incl. btw. Dat geldt ook voor een aantal hoger-onderwijsinstellingen, waar de artikelen wel in de bestuurskamer worden gelezen, maar niet toegankelijk zijn voor medewerkers en studenten. Dat staat haaks op de visie waarmee ScienceGuide opereert: transparantie en brede toegankelijkheid van informatie. De lezerscommunity moet door het hoger onderwijs breed gedragen worden.
De redactie wil voorkomen dat alleen bestuurders en management de artikelen kunnen lezen, terwijl grote groepen medewerkers van instellingen op de betaalmuur stuiten. Bovendien kan ScienceGuide niet bestaan van louter individuele abonnementen.
Het individuele abonnement verdwijnt daarom. Voor abonnees die minder dan een jaar geleden een individueel abonnement hebben afgesloten, verloopt dit één jaar na ingang.
Nieuwe tariefstructuur ScienceGuide
Het acceptatiebeleid is tevens gewijzigd. Het nieuwe beleid is primair afgestemd op het hoger onderwijs en moet leiden tot een rechtvaardiger tariefmodel.
Vanaf 3 april 2025 hanteert ScienceGuide de volgende abonnementsvormen:
- ZZP of eenmanszaak (€300,-excl. btw per jaar);
- Bedrijf (€2.500 excl. btw per jaar voor maximaal 10 abonnementen);
- Instellingen in of rond hoger onderwijs (prijs te bepalen via staffel)
Medewerkers van een hoger-onderwijsinstelling of een organisatie daaromheen kunnen geen individueel abonnement meer afsluiten. Zij kunnen alleen toegang tot het platform behouden als hun instelling/werkgever over een collectief abonnement beschikt. Wie vorig jaar een individueel abonnement heeft afgesloten maar werkt voor een instellingen die inmiddels een collectief abonnement heeft, kan via die weg toegang houden tot ScienceGuide.
Gepensioneerden kunnen de redactie benaderen om af te stemmen hoe zij toegang tot het platform kunnen behouden.
Integratie SURFconext, geen Big Tech
Terwijl Big Tech grote dominantie heeft in informatievoorzieningen en het hoger onderwijs met urgente vraagstukken rond privacy en publieke waarden te maken krijgt, blijft ScienceGuide doen wat het al meer dan twintig jaar doet: onafhankelijke journalistiek bedrijven, geen lezersdata verkopen, en geen advertenties plaatsen.
ScienceGuide hoeft dus geen selectieve content te genereren om adverteerders tevreden te stemmen, en hoeft niet middels clickbaits zo veel mogelijk lezers te trekken om zo veel mogelijk persoonlijke data te kunnen verkopen. Die principes kosten echter geld; niet alleen figuurlijk, nu ook letterlijk.
Om de dataveiligheid nog beter te borgen en het gebruiksgemak te verhogen, werkt ScienceGuide samen met SURF aan de integratie van SURFconext. Zodra die dienst is geïmplementeerd, kunnen studenten en medewerkers uit het hoger onderwijs daarmee inloggen.
Meest Gelezen
Eerste Kamer stemt in met “aanval op de toekomst van onze jongeren”, aldus D66
‘Levensbeschouwing als antwoord op neoliberale prestatiedruk bij studenten’
‘Hoe leren in leergemeenschappen niet beperkt blijft tot studenten’
‘Gekaapt: hoe belangenverstrengeling de Utrechtse aanpak van fossiele samenwerking ondermijnt’
Minister waarschuwt voor meer bezuinigingen: ‘Vrees niet, het ergste moet nog komen’
