Promoveren
Een gesprek over promoveren

Arbeidsvoorwaarden promovendi
Alhoewel het gebruikelijke uitgangspunt voor een promotie tegenwoordige een vierjarig traject behelst blijkt lang niet elke promovendus op dezelfde manier aangesteld te zijn. Berichtgeving, onder andere vanuit het Promovendi Netwerk Nederland, lijkt erop te wijzen dat er op sommige instellingen wel erg creatief omgesprongen wordt met de aanstelling van jonge onderzoekers.
Als resultaat van een langlopend project publiceerde ScienceGuide in het voorjaar van 2018 een drieluik over de arbeidsvoorwaarden van promovendi. Daarin werd onder andere aandacht besteed aan het doorwerken in de Werkeloosheidsuitkering, frauduleuze contracten en de omgang met externe promovendi. De reacties van vakbonden, werkgevers en bestuurders waren niet mals, zij lieten zich zeer bezorgd uit over een praktijk die maar moeizaam in de hand te krijgen is.
Dubieuze contracten?
Een (financieel) gezond promotiestelsel
In het tweede deel van het promovendidiscours praten we over de vraag hoe het Nederlandse promotiestelsel duurzamer vormgegeven kan worden. Verschillende financiële prikkels zorgen momenteel voor dat het lastig is om (meer) promovendi aan te nemen, en tegelijkertijd komen ook post docs in de knel. Wat doen we daaraan en wie is er aan zet?
Klem door de bekostiging
Wat is een goede promotie?
Waar doen promovendi het voor en wat is de toegevoegde waarde van de promotie voor de maatschappij? Wat zijn de bezwaren op het huidige systeem? Hoe gaan we om met de psychologische klachten onder jonge wetenschappers en de beperkte carrièrekansen in de wetenschap.
Hoe ziet de carrière van een promovendus eruit?
Promoveren slecht voor de gezondheid?
Promovendi lopen een verhoogd risico op een burn out of depressie. Zo bleek het afgelopen jaar uit meerdere internationale onderzoeken. Wat is hier de oorzaak van en wat valt er aan te doen. Hieronder vind je een overzicht van de meest spraakmakende artikelen over het onderwerp.
Lees verder op Science Guide
Veranderingen in het ius promovendi
In 2017 veranderde het een en ander aan het promotierecht, ook wel het ius promovendi genaamd. Alhoewel de Tweede Kamer een flinke uitbreiding van het promotierecht voorstond, stuitte de wet op kritiek in de Eerste Kamer. Het Rectorencollege kwam met een handreiking over hoe de invoering van het promotierecht vorm moest krijgen waarna de Eerste Kamer akkoord ging.
De discussie over de voorwaarden van de uitbreiding zijn nog niet over. Vanuit het hbo blijft de roep weerklinken om het ius promovendi verder uit te breiden, jonge wetenschappers vragen om meer ruimte, terwijl sommigen juist pleiten voor inperking. Aan universiteiten wordt de verruiming van het promotierecht inmiddels met rap tempo ingevoerd. Daarbij kiezen niet alle instellingen voor dezelfde aanpak, dat in tegenstelling tot de afspraak.
Veranderingen in het ius promovendi
Achtergrondinformatie
De ontwikkelingen binnen het promoveren worden door verschillende organisaties in kaart gebracht. Hieronder vind je een verzameling onderzoeken die onder andere een beeld geven van het aantal promovendi, de duur van promotietrajecten en de nationale en internationale ontwikkelingen. Toevoegingen? Stuur ze naar redactie@scienceguide.nl!
Rapportages
- Rapport van Rathenau - 'Het academisch functiegebouw'
- Rapport van CWTS - Gras is Groener
- Rapport CPB - De economische effecten van buitenlandse promovendi
- Rapport van Rathenau - 'De zin van promoveren'
- Rapport van Rathenau - 'Academische Carrières'
- Rapport van Rathenau - 'Promoveren in Nederland'
- Overzicht DJA - Gebruik ius promovendi