Nieuwsbrief ScienceGuide, augustus - Nummer 31
 
 
 
 
 
 
Kabinet moet schrapen in onderwijs
IMG
 
Prinsjesdag wordt niet echt feestelijk voor HBO en WO. Investeringen zitten er niet in en het kabinet komt niet veel verder dan een voortgaande kaasschaafoperatie. Dat staat haaks op 'Brusselse' aanbevelingen en gaat echt pijn doen in de begroting van hogescholen en universiteiten.


 
 
 
IMG
 
Vraagtekens bij HBO selectie
 
 
 
 
Komt er meer selectie aan de poort, ook in het HBO? Politiek is men positief gestemd en hogescholen steken daar op in. Ook vanwege de kansen op werk voor studenten. Maar het is nu de VVD die opheldering wil van minister Bussemaker over wat de HAN met een fixus en selectie beoogt.


 
 
 
IMG
 
Universiteit wordt De Slegte
 
 
 
 
"Coursera is het Amazon van de academische wereld." CEO Marcus Riecke van het nieuwe Europese MOOC-platform iversity voorspelt dat universiteiten hetzelfde wacht als boekwinkels 15 jaar geleden. "Een universiteit zonder MOOC's zal het niet gaan redden."


 
 
 
IMG
 
Nerdwarmte voor in huis
 
 
 
 
“Computers zijn de grootste stroomslurpers van de 21ste eeuw”, zei Nobelprijswinnaar Steven Chu. “De grootste winst is te halen in energie-efficiency.” Drie Delftse ingenieurs beamen dit. Zij begonnen een bedrijf om woningen te verwarmen met computers voor én rekenkracht én een warm huis.


 
 
 
IMG
 
Hogeschool trekt aan Zuid
 
 
 
 
Studenten en docenten bieden "handen en mensen aan de stad." Marco Pastors, directeur van het Nationaal Programma, vindt het "belangrijk dat de hogeschool Rotterdam zich zo betrokken toont en zich langdurig wil inzetten voor Zuid. Want Rotterdam Zuid heeft nog veel meer studenten nodig."




 
 
IMG
 
Aards magneetveld verzwakt
 
 
 
 
Het magneetveld dat de aarde afschermt van kosmische stralen is in 1000 jaar ruim 20% minder sterk geworden. Op sommige plaatsen van onze planeet is de bescherming zelfs met de helft verzwakt. Voor draadloze, mobiele communicatie en datanetwerken is dat geen goed nieuws.


 
 
 
IMG
 
Disney richt universiteit op
 
 
 
 
Disney start het collegejaar met zijn eigen, volledig volgens 'Veerman' gedifferentieerde universiteit. “Excellentie wordt hier niet zomaar toegekend, excellentie moet verdiend, beschermd en gekoesterd worden”, zegt CvB-voorzitter Victoria Gross na het monsterachtige succes van de instellingstoets.


 
 
 
Is de Nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
0031204285371
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
? Copyright Sienceguide 2013