Nieuwsbrief, september 2013 - Nummer 35
 
 
 
 
 
 
Studenten redders van wanhopig Europa
IMG
 
Het is de opdracht van de 'Maastricht generatie' om de universiteit van de toekomst om te vormen en elan te geven en zo Europa economisch te redden uit de afgrond. Máire Geoghegan-Quinn, Eurocommissaris voor R&D, snakt naar het vernuft en de inzet van de studenten die na 1990 geboren zijn.


 
 
 
IMG
 
Toekomst Inholland kleurt heel HBO
 
 
 
 
Als Inholland de MEM-accreditatie verkrijgt, waar met de ‘Theo-route’ ooit haar ellende losbarstte, is voor Doekle Terpstra de cirkel rond. Een nieuwe voorzitter zal dan het perspectief voor de hogeschool mogen en kunnen realiseren. De groeispurt en herijking bij Inholland mogen het HBO alleen niet in slaap sussen.


 
 
 
IMG
 
Amsterdams HO als California
 
 
 
 
VU en UvA kunnen best opgaan in een gezamenlijk universitair bestuur. VU-rector Frank van der Duyn Schouten, op 10 in de ScienceGuide top 10, kijkt naar Londen en California als modellen voor fusievormen waarin zij toch "zich in de wetenschappelijke wereld herkenbaar profileren."


 
 
 
IMG
 
En woorden, en daden
 
 
 
 
Pieter Duisenberg (VVD) zoekt "magneten voor jong talent" waar dat het wat minder logisch lijkt. 'Op Zuid' in de grootste probleemwijk van ons land ziet hij hoe de Hogeschool Rotterdam met bedrijven, scholen, studenten en 'de buurt' havensteedse daadkracht praktiseert. "Het is win-win."


 
 
 
IMG
 
Keuzesucces wordt studiesucces
 
 
 
 
"Veel studenten wisselen in het eerste jaar (27% van de havisten) of stoppen na 1 jaar met studeren (22% van de mbo'ers)." Hoe kun je jongeren beter laten kiezen voor hun beste HBO- en WO-opleiding? In het #HBOdiscours wordt de weg afgelegd van keuzesucces naar studiesucces.




 
 
IMG
 
HBO en WO scoren samen in Europa
 
 
 
 
De HAN heeft met de UU een groot bedrag toebedeeld gekregen van de EU voor bijzonder onderzoek. Samen gaan zij met duurzame en diervriendelijke technologie de giftigheid testen van zowel bestaande als nieuwe chemicaliën. Oxford, Leiden en de HU doen ook mee.


 
 
 
IMG
 
Creativiteit als bedreiging
 
 
 
 
Leiders die competitief zijn ingesteld, staan minder open voor creatieve ideeën van werknemers dan chefs die zichzelf willen verbeteren. Instellingen en bedrijven waar creativiteit een wezenlijke succesfactor is, kunnen dan ook nadeel ondervinden van de verkeerde 'baas', toont RUG-onderzoek.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Sienceguide 2013