Nieuwsbrief, september 2013 - Nummer 36
 
 
 
 
 
 
Gevaarlijke leningen slaan gaten in HO
IMG
 
Door derivaten à €1,3 miljard bij MBO, HBO en WO staan instellingen voor bijna €300 mln in het rood. Zelfs bij verboden 'open posities' wil OCW bestuurders geen sancties opleggen, omdat "mijn beeld is dat de instellingen niet vanuit speculatieve overwegingen" daarvoor kozen.


 
 
 
IMG
 
Verder weg, meer succes in HO
 
 
 
 
Hoe hoger het studiesucces van een student, hoe verder van huis zij studeert. Dat blijkt vooral de student van 'rijke ouders' te bevoordelen, zo laat Amerikaans onderzoek zien. "High-achieving, low-income students don’t always take advantage of all of the existing postsecondary opportunities."


 
 
 
IMG
 
Met HBO energie tegen krimp
 
 
 
 
In tien jaar moeten kennis en praktijkonderzoek naar 'slimme energie' door bedrijven, Europese partners en de Hanzehogeschool topopleidingen en 1500 nieuwe banen voor alumni scheppen. De 'road map' daarvoor is klaar, ook als wapen tegen de krimp.


 
 
 
IMG
 
Job Cohen beurt Rotterdam op
 
 
 
 
De Erasmus Universiteit moest er flink aan trekken om alsnog de instellingstoets van de NVAO te behalen. Job Cohen voerde een scherpe 'second opinion' uit en vond "een kwaliteitscultuur die er mocht wezen."


 
 
 
IMG
 
Slim sneller duurzaam ondernemen
 
 
 
 
Nederland krijgt voor het eerst een wetenschappelijk programma voor het winstgevend maken van duurzame businessmodellen. Dit kan de ontwikkeling van kansrijk duurzaam ondernemen fors versnellen en wetenschappelijke disciplines als bedrijfseconomie, rechten en technologie met elkaar verbinden.




 
 
IMG
 
Innovatie Hoofdstad
 
 
 
 
Welke stad vol HBO en WO is het meest innovatief, inspirerend, geïntegreerd en interactief? Na Leeuwarden als Europese Culturele Hoofdstad 2018 kunnen nu andere steden de Europese Innovatie Hoofdstad worden. Maastricht? Eindhoven? Utrecht? Wie durft?


 
 
 
IMG
 
Kunst als Oranjepropaganda
 
 
 
 
De weduwe van Frederik Hendrik gebruikte de decoraties van Huis ten Bosch om haar overleden echtgenoot als heroïsche vorst te vereeuwigen. Die propaganda zette zij in om tijdens het stadhouderloos tijdperk een Oranjedynastie als idee in stand te houden, zo blijkt uit Delfts en Amsterdams onderzoek.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Sienceguide 2013