Nieuwsbrief, september 2013 - Nummer 38
 
 
 
 
 
 
Rutte wil vuur
IMG
 
Geen visie? Mark Rutte wordt veel verweten, maar een gebrek aan een gedurfde blik op de lange termijn mag hem niet aangeschreven worden. Aan ScienceGuide gaf hij als jong bewindsman voor hoger onderwijs zijn essay over een modern liberaal Europa en Nederland. "Ik zou het vuur stelen."


 
 
 
IMG
 
R&D-geld beloven, maar niet betalen
 
 
 
 
Terwijl de Kamer delibereert over de begroting blijkt dat plichtverzuim van de EU-lidstaten zorgt voor een gat van €1 miljard bij de investering in R&D. Liefst 20% van wat Europa volgend jaar in topkennis steekt. EU-topman Robert-Jan Smits slaat alarm, vooral bij de nalatige noordelijke lidstaten.


 
 
 
IMG
 
De Catshuis Ranking
 
 
 
 
Sander Dekker is "geschapen voor het Jeugdjournaal." Jet Bussemaker kenmerkt "kennis van zaken en standvastigheid." Kamp doet weinig aan "innovatie en topsectoren", net als Asscher aan “de stijgende jeugdwerkloosheid,” aldus de ranking in Vrij Nederland. En waarom gebruikt Bussemaker het woord "pervers" zo vaak?


 
 
 
IMG
 
De pracht van gekleurd sanitair
 
 
 
 
VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes toonde tijdens de eerste topontmoeting op De Haagse Hogeschool hoe ondernemerschap en innovatie jongeren kunnen inspireren. "Als échte ondernemer lees je alle rapporten van je marketingafdeling, maar doe je er uiteindelijk niets mee."


 
 
 
IMG
 
De kracht van aandachtig niets doen
 
 
 
 
Organisaties en systemen zijn te veel geënt op beheersing en controle. Als lector Leadership en Change Management bij Stenden leert Gabriël Anthonio managers terugkeren naar maatwerk en vaker "aandachtig niets te doen. We zijn vaak te neurotisch, te snel op zoek naar de oplossing."




 
 
IMG
 
Digitale wereld in Moskou
 
 
 
 
Het hoger onderwijs in Rusland wil veel kunnen leren van wat ons land te bieden heeft. Van HBO-didactiek tot het vernuft bij SURF. Inholland-lector Digital World, Frans van der Reep, doet verslag van zijn gesprekken in Moskou en legt voorstellen op tafel.


 
 
 
IMG
 
Pianomuziek voor de eeuwigheid
 
 
 
 
Pianist Rian de Waal was een groot en onvergeten talent. Tot zijn vroege dood werkte hij aan de voltooiing van zijn proefschrift. Zijn echtgenote Marion van den Akker zorgt nu met Hanze-lector Rineke Smilde en prof Jaap Heringa (VU), dat zijn fascinatie voor Liszt en Busoni blijft leven.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Sienceguide 2013