Nieuwsbrief, oktober 2013 - Nummer 39
 
 
 
 
 
 
Kaart voor beurs
IMG
 
Coalitie en oppositie voeren geheim overleg over 'hoe nu verder?' Lelijk knelpunt is het leenstelsel, terwijl dat niet nodig zou zijn. In CDA-kring ligt een alternatief klaar, dat iedereen blij kan maken. 8000 banen extra in HBO en WO bovendien.


 
 
 
IMG
 
Week van de Leraar
 
 
 
 
Zo'n week verdient inspiratie voor het vak. Simon Verder recenseert 'Het Alternatief' van Jelmer Evers c.s. omdat "de leraar zijn eigen beroep terug zal moeten eisen." Geert ten Dam (Onderwijsraad) laat docent zelf onderzoek doen en Nieuw Zeeland voert 'Overall Teacher Judgements' in.


 
 
 
IMG
 
Zorgt Bussemaker voor HBO-opvolgers?
 
 
 
 
Prof. Dany Jacobs (UvA) ziet als lector van HAN en ArtEZ hoe hogescholen worstelen met hun onderzoeksopdracht. "Als lector moet je gewoon geluk hebben. De ene directeur heeft nog een beetje feeling en belangstelling, de volgende weer helemaal niet." Benoem daarom rectores en decanen.


 
 
 
IMG
 
Te groot om om te vallen
 
 
 
 
Net als systeembanken zijn HO-instellingen ‘too big to fail’. Daarom moeten ook zij stress-tests ondergaan om hun infrastructuur en kwaliteiten alert en up to date te houden. Delfts voorzitter Dirk Jan van den Berg gooide in Milaan knuppels in het universitair hoenderhok. "De uitkomsten konden weleens kil zijn."


 
 
 
IMG
 
Open overheid onder de loep
 
 
 
 
De Nederlandse overheid wil stappen zetten naar transparanter bestuur en meer toegankelijkheid. In het Open Government Partnership is daartoe nu een stappenplan ontwikkeld dat door Saxion-lector Frans Jorna zal worden beoordeeld.




 
 
IMG
 
Lector van het Jaar 2013
 
 
 
 
Na Dolf van Veen van Inholland in 2012 is het weer tijd voor een nieuwe Lector van het Jaar. Het thema dit jaar is gericht op de impuls die lectoren en hun praktijkgericht onderzoek geven aan excellentie in het HBO en de programma’s daarvoor. ISO en ScienceGuide nodigen u uit de besten voor te dragen.


 
 
 
IMG
 
Grote beta is prachtige alfa
 
 
 
 
Spinoza-winnaar Mikhail Katsnelson mist Rusland, de taal, de cultuur, zijn thuis. En dus begon de grafeen-onderzoeker te dichten. Gevoelvol, mooi en nu vertaald in het Nederlands. Over de herfst die we nu voelen komen, bijvoorbeeld. "De bomen hebben deze bladeren niet meer nodig. Ze hebben hun taak eervol volbracht."


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Sienceguide 2013