Nieuwsbrief, oktober 2013 - Nummer 41
 
 
 
 
 
 
Vestzak-broekzak voor kennis
IMG
 
"Waar komt het geld vandaan voor de extra's voor onderwijs in het paars-refo-akkoord? Vooral uit onderwijs en onderzoek zelf. Dat laten de nader uitgewerkte cijfers van het kabinet inmiddels zien. HBO en WO moeten zelfs vrezen voor flinke bezuinigingen.


 
 
 
IMG
 
Nog geen verdienmodel voor MOOCs
 
 
 
 
"Coursera is nowhere near to making a profit." Op het MOOC-congres van ACA en EUA zijn de grote verwachtingen rond Massive Open Online Courses getemperd. Geen directe bedreiging, denkt het klassiek WO, wel een impuls om anders over hoger onderwijs te durven denken.


 
 
 
IMG
 
Chirurg chef EU-onderwijsministers
 
 
 
 
"Scannen en dan snijden maar!" De Letse professor Dainius Pavalkis werd letterlijk uit de operatiekamer naar het Onderwijsministerie gehaald. In drie dagen ruilde hij zijn chirurgenoutfit in voor een net pak als voorzitter van de EU Onderwijs- én Economieministers.


 
 
 
IMG
 
Revolutie in de bouw uit HBO
 
 
 
 
Studenten in Arnhem hebben het eerste 'Wikihouse' van Nederland gebouwd. Zulke woningen zijn een volledig 'open source' product en kunnen het hele bouwproces versimpelen én verduurzamen. Nog even en dit HAN-huis kan door een 3D-printer gebouwd worden.


 
 
 
IMG
 
Postdocs leren omgaan met druk
 
 
 
 
De start van een academische carrière valt vaak niet mee. Dr. Ruth Müller onderzocht waar postdocs in de life sciences tegen aan lopen. "Het voornaamste probleem is dat het carrièrepad zich vooral richt op individuele voortgang, terwijl veel postdocs juist veel groepswerk moeten doen."




 
 
IMG
 
WO II door de ogen van Hollywood
 
 
 
 
Wat voor effect hebben populaire interpretaties in films, romans en 'Allo, Allo' op de perceptie op de Tweede Wereldoorlog? Die verbeelding speelt in op een grote vraag en moet daarom diepgaand onderzocht worden, zegt historicus prof. Kees Ribbens. Is René nu 'fout' of 'goed'?


 
 
 
IMG
 
Walhalla van het HO ten onder
 
 
 
 
De aangrijpende documentaire 'Brandstof' schildert hoe de LSVb in 2017 ten onder ging vanwege het meest geslaagde studenteninitiatief sinds de Belgische revolutie van 1830. Zoals in Wagners Götterdämmerung gaat studerend Nederland door een louterend, alles verzengend vuur.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Sienceguide 2013