Nieuwsbrief, oktober 2013 - Nummer 41
 
 
 
 
 
 
Waarom is Harvard zo geweldig?
IMG
 
Het onderwijs op Harvard geldt als toonbeeld van het werk van leraren op topniveau. UvT-hoogleraar Jan Bouwens – recent gehuldigd als 'de minst onbescheiden econoom van Nederland' - ontrafelt als 'visiting professor' het geheim. "Ja, Harvard Business School werkt nog met krijt en bord."


 
 
 
IMG
 
Universiteiten lastenmoe
 
 
 
 
De universiteiten steunen de druk vanuit de Kamer om de lasten van accreditaties verder terug te dringen. Door te leren van Vlaanderen en Duitsland kan borging slanker en scherper. "Is de kwaliteit niet toereikend dan verliest de instelling haar bekostiging." Welke lessen kunnen HBO en WO trekken?


 
 
 
IMG
 
Een computer die taal echt snapt
 
 
 
 
"Woorden die we het meest gebruiken, hebben de meeste betekenissen." Spinoza-winnaar Piek Vossen (VU) ontwikkelt een computer die de betekenis van taal begrijpt. "Constateren, interpreteren en uiteindelijk communiceren, dat is waar de software naar toe moet."


 
 
 
IMG
 
Is schaliegas stiekem een plus?
 
 
 
 
De overstap naar een bio-based economie is een moeilijke route. De weg erheen kost nog wel twee à drie generaties stelt Hogeschool Rotterdam-lector Ad de Kok. Verrassend: schaliegas kan voor de ontwikkeling van de bio-based technologie weleens een 'blessing in disguise' zijn.


 
 
 
IMG
 
Wetenschap voor de vrede
 
 
 
 
De Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons won de Nobelprijs. TU Delft-voorzitter Dirk Jan van den Berg ziet dit als bewijs van de groeiende rol van wetenschap en technologie in het bereiken van vrede en diplomatieke doorbraken, van klimaatconflicten tot chemische wapens.




 
 
IMG
 
Gekwetter klinkt als Bach
 
 
 
 
De nachtegaal heeft de naam de meest muzikale vogel te zijn, maar er is concurrentie uit de Braziliaanse Amazone. Onderzoekers van het Max Planck Instituut ontdekten, dat het lied van de Uirapuru opvallende overeenkomsten vertoont met het werk van Bach en Haydn.


 
 
 
IMG
 
Concert voor Poetin
 
 
 
 
Het Concertgebouworkest mag toch maar liever geen actie voeren in Moskou. Onnodige terughoudendheid, want de juiste repertoirekeuze kan President Poetin en het Koningspaar volop aangrijpende, ontroerende klassieke muziek van groot gay-gehalte laten horen.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Sienceguide 2013