Nieuwsbrief, oktober 2013 - Nummer 44
 
 
 
 
 
 
Leenstelsel raakt verweesd
IMG
 
De PvdA-top vindt het best, dat D66 nu zorgt dat de basisbeurs blijft. "Het tij voor het leenstelsel is gekeerd. Niemand gelooft er nog in en de middengroepen moeten niet nog meer inleveren." Bovendien stijgt de totale studieschuld hard, nu al met €1 miljard per jaar, op weg naar €20 miljard.


 
 
 
IMG
 
Werkt personele unie UvA-HvA?
 
 
 
 
Tien jaar gezamenlijk Amsterdams HBO en WO is reden tot "reflecteren op waar we nu staan", vindt het bestuur. Zijn de hoofddoelen bereikt? Geeft doorstroom studiesucces en is gezamenlijke inhoud gegroeid? En gaat versmelting van UvA en VU nu al "ten koste van die met de HvA?"


 
 
 
IMG
 
Geen bedreiging maar kans
 
 
 
 
Beslissers in HBO en WO keken rond in de VS om te leren van de besten in MOOCs en open education. Hun observaties en conclusies zetten aan tot handelen. "Er is een sterke overtuiging dat online onderwijs kan bijdragen aan een sterke verbetering van het campusonderwijs."


 
 
 
IMG
 
Passie voor katalyse
 
 
 
 
Spinoza-laureaat Bert Weckhuysen leeft niet enkel voor publicaties. "Ik wil dat mijn onderzoek impact heeft op de maatschappij." Zijn onderzoeksgroep werkt aan de ontwikkeling van schonere en efficiëntere processen om brandstoffen te maken. "Maar dat kan wel 50 jaar duren."


 
 
 
IMG
 
Kabinet doorvorst wetenschap
 
 
 
 
Het kabinet onderzoekt diepgaand "of de middelen voor wetenschappelijk onderzoek optimaal worden benut en aangestuurd." De ambtenaren moeten daarbij soms opmerkelijke vragen stellen en sommige vragen ook juist niet. 'Stellen wetenschappers wel de juiste vragen?' bijvoorbeeld.




 
 
IMG
 
Grote school drukt kosten
 
 
 
 
De omvang van scholen heeft volgens NWO-onderzoek nauwelijks effect op leerprestaties. Ook variëteit van invloed op de sociale cohesie in school, betrokkenheid van leerlingen en leraren en ouderparticipatie is nauwelijks aantoonbaar. Wel zijn grote scholen verhoudingsgewijs goedkoper.


 
 
 
IMG
 
Een menselijker China
 
 
 
 
Prof. Tom Zwart deed dezer dagen mee met het ‘mensenrechtenexamen’, dat China moest afleggen bij de VN. De 'China Society for Human Rights Studies' vroeg de UU-hoogleraar zijn visie te geven in dit diplomatiek extreem gevoelige gebeuren. "Normaal zijn ze heel defensief."


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Sienceguide 2013