Nieuwsbrief, november 2013 - Nummer 45
 
 
 
 
 
 
Na de MOOC, nu de mOOC
IMG
 
De volgende "online hoger onderwijs revolutie" dient zich al aan. OERu, de 'Open Educational Resource university' bindt de strijd aan met Coursera. Naast vakken met studiepunten komen er nu ook stapelbare mOOCS, 'micro Open Online courses'.


 
 
 
IMG
 
Vertrouwen in collectieve actie
 
 
 
 
Prof. Tine de Moor onderzoekt met EU-geld de eeuwenoude wortels en concrete actualiteit van wat de Troonrede herontdekte als 'participatiesamenleving'. "Er zit een enorm hiaat tussen het discours van Den Haag hier en burgers daar," merkt de UU-hoogleraar uit Vlaanderen niettemin.


 
 
 
IMG
 
Echt internationaal denken
 
 
 
 
"Internationalisering is een reactie op globalisering." Een echt internationaliseringsbeleid van universiteit en hogeschool draait volgens Robert Coelen, kersvers lector bij Stenden daarover, niet om hoeveelheden buitenlandse studenten. "We moeten veel meer kijken naar wat studenten er echt uit halen."


 
 
 
IMG
 
Onbekende buur in beeld
 
 
 
 
Duitsland weet bijna niets van Nederland als slimme, hoogwaardige kennisnatie. Een 'Nederlands MIT, Harvard of Oxford' schiet niemand te binnen. Nu is er dé kans zich krachtig te profileren. "Laat uw beste idee toetsten bij ons!" zegt dr. Jochen Köckler, topman van de Hannover Messe, over partnerland 2014.


 
 
 
IMG
 
Kernonderzoek met Europees smaakje
 
 
 
 
Fysicus in spe Sander Breur ging naar CERN met één grote vraag: "Waar staat het deeltjesonderzoek over twintig jaar?" Directeur Rolf-Dieter Heuer droomt van een mondiaal instituut. "Als je droomt en op het zelfde moment realistisch bent, ligt het voor de hand om het hier bij CERN te doen. Maar het zal niet makkelijk worden."




 
 
IMG
 
Laatste ronde leenstelsel
 
 
 
 
Quo vadis leenstelsel? Op 11 november leggen alle politieke sleutelfiguren uit Tweede Kamer, HO en studentenland hun kaarten op tafel in Rotterdam. Lukt dat lenen nog? Wie moet lenen? En van wie? Waarom? De bel voor de laatste ronde luidt nu.


 
 
 
IMG
 
De Reve-factor
 
 
 
 
Met het werk van welke grote auteur komt uw proefschrift, artikel of vurig memorandum voor uw baas het meest overeen? Vlaamse onderzoekers hebben een tool ontwikkeld die traceert met wie u de meeste gelijkenis hebt. Hugo Claus? Tom Lanoye? Mark Rutte blijkt Campert, Jet Bussemaker Elsschot!


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Sienceguide 2013