Nieuwsbrief, november 2013 - Nummer 48
 
 
 
 
 
 
Docent, claim dat je meetelt
IMG
 
Docenten in het hoger onderwijs "zijn geen professionals, zolang ze zich een rol als slachtoffer van het management laten aanpraten." HAN-lector Frans de Vijlder pleit voor serieuze docenten die zelf hun beroep en het HO-bestuur veroveren.


 
 
 
IMG
 
Je voelt hoe mensen erin zitten
 
 
 
 
"De kwaliteitszorg in een instelling kan technisch goed zijn, maar de kwaliteit niettemin toch niet aan de maat." NVAO-bestuurder Lucien Bollaert kijkt vooruit naar de lessen die Nederland en Vlaanderen uit elkaars nieuwe aanpak van HBO en WO borging zullen trekken. "Leren, ook omdat we verschillen."


 
 
 
IMG
 
Idee uit frustratie
 
 
 
 
"Mark Rutte noemt Robbert Dijkgraaf altijd als een enorm groot voorbeeld." D66 wijst er op dat Dijkgraaf Rutte's beleid een enorm voorbeeld noemt van hoe het niet moet. Toch wil Pechtold van Rutte meer geld krijgen voor hoger onderwijs.


 
 
 
IMG
 
Vraag naar eigenwijze docent
 
 
 
 
Filosoof Wouter Sanderse gaat bij Fontys als lector ‘Beroepsethiek van de leraar’ op zoek naar handvatten voor docenten om zich hun beroep weer toe te eigenen. Simon Verwer recenseert zijn lectorale rede. "De leraar is een mens en de grens tussen privé en professie is flinterdun."


 
 
 
IMG
 
Mossels beamen denkwerk van Einstein
 
 
 
 
Mossels bewegen in dichte mosselbedden net zo heen en weer als moleculen. En tonijnen en filerijders net zo, waarschijnlijk. Hiermee wordt Einsteins theorie voor de Brownse beweging uit 1905 bevestigd vanuit Yerseke , ontdekte Monique de Jager van het NIOZ.




 
 
IMG
 
Uitval voorkomen via ouders
 
 
 
 
Scholen moeten goed samenwerken met ouders om zo voortijdige schooluitval een halt toe te roepen. Nodig hen uit in plaats van ze te beboeten bij problemen in het vmbo, laat Mariëtte Lusse, docent aan de Hogeschool Rotterdam, zien in haar proefschrift en een nieuw plan van aanpak.


 
 
 
IMG
 
De weg naar overvloed
 
 
 
 
De wereld verandert sneller dan ooit. Dit zal leiden tot een overvloed aan technologie, energie en rekenkracht, zegt Peter Diamandis, oprichter van Singularity University. "Maar de weg naar overvloed kent vele hobbels."


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013