Nieuwsbrief, december 2013 - Nummer 49
 
 
 
 
 
 
Luctor et emergo
IMG
 
NVAO en Bussemaker stellen vast dat Inholland het kernprobleem van zijn crisis overwonnen heeft. De oplossing - waaraan ook de studentenbonden meewerkten - sluit een uniek hoofdstuk in de HO-historie af. Waarom mislukte zoiets dan toch in het MBO bij Amarantis? Welke lessen zijn te trekken?


 
 
 
IMG
 
Wetenschap, onderzoek uzelf!
 
 
 
 
"Het heeft er de schijn van dat een goede wetenschapper vooral iemand is die weet hoe het spel om geld wordt gespeeld. Diederik Stapel wist dat als geen ander." VVD-politica Anne-Wil Lucas vreest dat bestaande belangen veranderingen naar een gezonder wetenschapsklimaat tegenhouden.


 
 
 
IMG
 
Docenten effectiever dan zittenblijven
 
 
 
 
Nederland kent de meeste zittenblijvers van alle OECD-landen, dat kost 12 procent van het onderwijsgeld. OECD onderwijstopman Michael Davidson adviseert Minister Bussemaker: "Het is veel effectiever dit geld te investeren in goede docenten."


 
 
 
IMG
 
Wat bindt talent?
 
 
 
 
Buitenlandse talenten moet niet alleen in ons land komen studeren en onderzoeken, ze moeten vooral ook blijven en welvaart scheppen. Wat weten we van hen en waar komen zulke kenniswerkers eigenlijk terecht? Nieuwe inzichten van het CBS wijzen de weg.


 
 
 
IMG
 
Tool voor creatief innoveren
 
 
 
 
Saxion-lector Han van der Meer en de Delftse hoogleraar Jan Buijs hebben de handen ineengeslagen voor een academisch handboek voor creatief innoveren in het MKB. "Innovatie wordt gezien als de motor van het midden- en kleinbedrijf, waarbij creativiteit de brandstof is."




 
 
IMG
 
Elk kind kan presteren
 
 
 
 
Andreas Schleicher (OECD) analyseert de PISA-uitkomsten. "Van de 13 landen die het nu al tien jaar lang beter doen bij wiskunde weten er drie meer gelijke kansen te scheppen en negen zowel gelijke kansen als betere prestaties te bereiken." Het geheim? Coherent en consistent onderwijsbeleid.


 
 
 
IMG
 
Rode Duivels nekken Vlaamse student
 
 
 
 
Voetbal is slecht voor het HO-rendement. Antwerpse onderzoekers hebben decennia WK-voetbal toernooien afgezet tegen de afstudeercijfers van hun studenten. Eindstand: 0-1.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013