Nieuwsbrief, december 2013 - Nummer 50
 
 
 
 
 
 
Coalitie VVD-PvdA splijt
IMG
 
Het sociaal leenstelsel verdeelt de coalitie Rutte-Samsom. Jet Bussemaker heeft steun voor uitstel en een nieuwe opzet, maar de VVD wil daar niet aan. In elk geval gaat dit miljarden extra kosten die niet naar de kwaliteit van HBO en WO zullen kunnen vloeien. Spekkoper is namelijk de NS.


 
 
 
IMG
 
Wie borgt de MOOCs?
 
 
 
 
Alle HO-stelsels wereldwijd worstelen met de kwaliteitsbewaking van open onderwijs in HBO en WO. In Europa neemt de NVAO nu het voortouw, want MOOCs zijn nog maar het begin.


 
 
 
IMG
 
Talent opleiden en aantrekken
 
 
 
 
Nederland is niet alleen goed in opleiden, maar ook in het aantrekken van buitenlands talent, blijkt uit de INSEAD ranking van 'wereldwijd talent'. Het eeuwenoude Zwitserse model van topvakmanschap én kennis blijkt nog steeds ongeëvenaard. Vrouwelijk talent scoort bij ons nog steeds laag.


 
 
 
IMG
 
Docent belichaamt ICT
 
 
 
 
Technieken van informatie overbrengen en communiceren staan aan de basis van het docentschap. Simon Verwer en Eke Rebergen van 'de Denkfiguren' bepleiten het conceptueel herzien van de relatie tussen docent en ICT. "De docent is geen gebruiker van ICT, maar belichaming van ICT."


 
 
 
IMG
 
Samen excellentie beoordelen
 
 
 
 
Excellentieprogramma's in HBO en WO mogen nu ook elkaar in peerreviews beoordelen. Na een WO-pilot door Groningen en Leiden pakt ook het HBO dit op, bijvoorbeeld door de wederzijdse evaluatie van de HvA en de HU. Zo blijkt de HU-aanpak een lange adem te vergen.




 
 
IMG
 
Doorbreek tirannie van Nature en Science
 
 
 
 
"Net zoals dat Wall Street zich moet losbreken van de bonuscultuur, moet de wetenschap ontworstelen aan de tirannie van 'luxe' wetenschapstijdschriften," zegt Nobelprijswinnaar Randy Schekman. Hem vindt je vanaf nu niet meer in Nature of Science.


 
 
 
IMG
 
Europa heeft een woeste oceaan
 
 
 
 
Waarom zit de ijskorst van de maan Europa bij Jupiter zo vol met scheuren en heuvels? Nieuw onderzoek wijst er op, dat onder 15 kilometer ijs een wilde oceaan van wel 160 kilometer diep zit, met vele warme en koude stromingen die het ijs voortdurend laten bewegen en breken.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013