Nieuwsbrief, januari 2014 - Nummer 1
 
 
 
 
 
 
Agenda 2014
IMG
 
Het hoger onderwijs wacht veel dit jaar en de kennissector nog meer. Alleen nu kan een leenstelsel nog net lukken. Lerarenagenda en Techniekpact gaan doorzetten, Centers of Expertise komen vol op stoom en Europa landt op een komeet. Landt Jet Bussemaker even innovatief en veilig?


 
 
 
IMG
 
Bouwen op verkeerd fundament
 
 
 
 
Het leenstelsel dreigt “uiterst nivellerend” te worden, “een perverse prikkel die nuttige zaken en dynamiek, zoals het studeren, niet aanspoort maar eerder ontmoedigt.” Econoom prof. Sylvester Eijffinger (UvT) kijkt vooruit naar 2014.


 
 
 
IMG
 
Jij doet het zelf!
 
 
 
 
Toetsdwang, leren leren, 'het vak', eigenaarschap. "We zitten in het oog van de storm." Leraren en HvA-studenten voor het docentschap gingen in debat over 'waarom we het doen', hun ambities, verzuchtingen over reflectie als mode en de zwakte van hun beroepsgroep.


 
 
 
IMG
 
Obama omhelst MOOCs
 
 
 
 
De regering Obama staat opvallend positief tegenover de mogelijkheden van MOOC’s voor de toekomst van hoger onderwijs. Een recent advies van tophoogleraren aan de president roemt hun effect op de HO-toegankelijkheid te verhogen, op kostenvermindering en onderwijskwaliteit.


 
 
 
IMG
 
Een nieuw tijdperk
 
 
 
 
Peter Higgs kreeg dit jaar de Nobelprijs. Sander Breur ging naar CERN om te spreken over de decennialange zoektocht naar de heilige graal onder de deeltjes, de Higgs-boson. "We moesten tweeduizend triljoen foto’s analyseren om het te vinden."




 
 
IMG
 
Red de banaan!
 
 
 
 
Overleeft de banaan de komende jaren wel? De 'Panamaziekte' verwoestte plantages in Azië en na een uitbraak in Jordanië is er nu een in Mozambique. Wetenschappers manen daarom tot actie, want er zou nog maar weinig tijd zijn de vrucht te doen overleven.


 
 
 
IMG
 
Karaoke met middeleeuws Nederlands
 
 
 
 
Hoe klonken de spreuken, gedichten en liedjes van onze voorouders in de middeleeuwen eigenlijk? Dat is nu geen geheim meer, dankzij een app die is ontwikkeld door Frits van Oostrom: Vogala. Zijn app wekt bekende Middelnederlandse teksten tot leven voor vandaag en is gratis te downloaden.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013