Nieuwsbrief, januari 2014 - Nummer 2
 
 
 
 
 
 
Geld voor contacturen HBO en WO
IMG
 
Extra investeringen in hoger onderwijs moeten vooral naar intensiever onderwijs en kleinere groepen gaan. Kamerfracties gaven in het Haags HO-debat scherpe keuzes aan. Het leenstelsel is er nog lang niet, bleek trouwens zonneklaar.


 
 
 
IMG
 
Het einde van de insider
 
 
 
 
We staan aan de vooravond van drastische ontwikkelingen in de wetenschappelijke wereld. Dat voorspelt UM-rector Luc Soete. Het is meer dan 'science' die in 'transition' is. "We moeten kiezen of we ons terugtrekken in de ivoren toren, of de democratisering van kennis omarmen."


 
 
 
IMG
 
Kennis voor de stad
 
 
 
 
Een groot, snel groeiend deel van de wereldbevolking woont in steden en zelfs megacities. Hun leefklimaat en economie staan onder druk. Hoe kennis en technologie dit kunnen verhelpen, staat centraal op de Hannover Messe. HBO en WO uit ons land worden nu gevraagd daaraan mee te doen.


 
 
 
IMG
 
NWO steekt geld in HBO-onderzoek
 
 
 
 
Onderzoek door lectoraten en HBO-docenten gaat nu ook geld krijgen vanuit NWO. Dat is "cruciaal om nieuwe kennis te creëren en te verspreiden, in de beroepspraktijk en voor die praktijk." Een HvA-docente laat als eerste zien wat zij daar mee gaat doen voor zelfstandigheid van ouderen.


 
 
 
IMG
 
Creatieve sector loopt miljarden mis
 
 
 
 
Bedrijvigheid uit de kunstopleidingen, cultuur en de creatieve industrie worden financieel sterk benadeeld. Bijna €14 miljard ontgaan hen EU-breed aan bedrijfskredieten in de komende jaren. 'Brussel' pakt dit op en werkt slimmere instrumenten uit om gezonde bedrijfjes impulsen te geven.




 
 
IMG
 
Scherpe vraag van Koningin
 
 
 
 
"Why did nobody see the credit crunch coming?" Dit vroeg Queen Elizabeth zich in 2009 af op een bijeenkomst van de London School of Economics. Timo Klein studeert daar nu en voor ScienceGuide onderzocht hij of deze pregnante royale vraag vier jaar later inmiddels beantwoord is.


 
 
 
IMG
 
Karresporen op Mars
 
 
 
 
Mensen maakten het wagentje en stuurden het naar Mars. Mensen bouwden ook een vlijmscherpe camera en laten die rond Mars cirkelen. Voor het eerst kan het mensenoog zo karresporen zien op een buurplaneet. Zelfs het karretje zelf zien we rondtoeren, onderweg inmiddels naar de berg Sharp.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013